Зам.-кметът Христина Шопова откри тържествено обновената градинка в Благоевград, зелената инвестиция набъбна до 100 000 лв.

Христина Шопова
  •  Димитър Лазаров: В пълна готовност сме да си я опазим, назначихме охрана и поливачи, ще
  • Владимир Вецов: Тук сме по цял ден, това е нашият двор, ние сме посадили и дърветата

 

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и представители на местна фирма откриха поредната реновирана градинка по реализиран проект.

На официална церемония в карето между улиците „Данаил Крапчев“, „Сава Михайлов“ и „Аргир Манасиев“ бе прерязана символично лентата на обновената градинка. Заместник-кметът Христина Шопова поздрави от името на кмета д-р Атанас Камбитов и от свое име за инициативата. „Благодаря на всички, които се включиха в инициативата. Доказахме, че когато искаме нещо, то се случва бързо. Към жителите на Благоевград отправям апел да пазим това, което се създава и да възпитаваме отговорно отношение и в нашите деца.

Нека си помагаме, да работим заедно, да създаваме заедно и да пазим, а когато видим нарушители, да сигнализираме на съответните органи“, каза зам.-кметът Христина Шопова.

Инициативата за облагородяване на зелени площи стартира през 2015 година, когато с доброволчески труд бяха реновирани част от парк „Бачиново“, от парк „Ловен дом“, детска площадка „Струмско“ и градската градина на Благоевград. Над 100 000 лева е общата инвестиция на инициативата до момента, от 2015 до 2017 година включително.

Над 100 души, живеещи в квартала, вдигнаха наздравици с бира и лично благодариха на зам.-кмета Христина Шопова за новата придобивка. На място беше кметът на квартала Андон Чолаков. „Синоптикът Емо Чолаков ми е приятел.

Той обеща дъждовни облачета над градинката. Преди време тук имаше чешма, но още по времето на Причкапов я закриха. Трябва да има подземен кран, трябва да го намерим, за до може да напояваме”, каза Чолаков.

„Ако водата е питейна, няма как да бъде използвана за поливане, но фирма „Биострой” има грижата да напоява всички зелени площи в Благоевград. Няма да подминат и тази градинка, те разполагат с цистерни”, успокои притесненията на хората Шопова.

„Тук сме по цял ден, от сутрин до вечер. Това е нашият двор. Сутрин тук си пием кафето, вечер ракията. Ние сме посадили и дърветата тук – този питомен кестен, питомния лешник, кипариса”, каза Владимир Вецов.

„Поливаме дърветата с кофи от вкъщи”, уточни Иван Шкумбов.

„Колкото и да съм нервирана и недоволна, като седна в градинката, се успокоявам. 17 години съм държала пистолета за боядисване. Сега пенсията ми е 200 лв. и как да съм доволна и благодарна? Трудно ми е, но ето, това е прекрасна придобивка. Не сме очаквали, дано да успеем да го съхраним и опазим”, казаха двете приятелки от съседните къщи Илинка и Добринка.

Съседът им Димитър Лазаров заяви: „Готови сме на всичко, за да опазим градинката. Ще направим организация и ще се редуваме, за да я пазим. Определили сме вече поливачи и охрана”.

На мероприятието дойдоха и настанените в защитените жилища в Благоевград, водени от психолога Петрана Митова.