“Файненшъл таймс”: Мей ще предложи на ЕС 20 млрд. евро за Брекзит

 

Британският премиер Тереза Мей вероятно ще предложи Лондон да плати на Европейския съюз (ЕС) поне 20 милиарда евро за излизането на Великобритания от съюза, твърдят източници, цитирани от в. “Файненшъл таймс” в сряда.

Оливър Робинс, съветник на Мей по въпросите на ЕС, е информирал европейските си колеги, че се очаква тя да огласи официално това предложение в реч на 22 септември в италианския град Флоренция, в която ще очертае вижданията си за “специално партньорство” с Евросъюза след Брекзит.

До момента Обединеното кралство не е конкретизирало сума, която смята да изплати на ЕС за уреждане на сметките си след напускането на блока, което по план би трябвало да стане на 29 март 2019 г., посочва Франс прес.

Макар Брюксел също да не е посочвал определена сума, редица висши представители на ЕС са отбелязвали пред АФП, че британците ще трябва да платят между 60 и 100 млрд. евро. Според документи на Европейската комисия и Европарламента нетната вноска на Лондон в бюджета на ЕС за 2015 г. (последната налична цифра) възлиза на 10.75 млрд. евро.

При това положение споменатите 20 млрд. евро ще представляват само сумата, дължима от британците за покриване на задълженията им към бюджета на ЕС, гласуван за седем години до 2020 г. Изплащането на тази сума обаче няма да уреди всички британски финансови ангажименти към ЕС, отбелязва цитиран от “Файненшъл таймс” европейски висш дипломат.

Междувременно британските вестници “Гардиън” и “Дейли телеграф” прогнозиораха, че външният министър Борис Джонсън може да напусне поста си заради възможността Тереза Мей да предложи Брекзит по “швейцарски модел” със специфични правила на достъп до единния европейски пазар.

Представители на “Даунинг стрийт” първоначално не коментираха възможността. Впоследствие самият Джонсън отхвърли идеята, че има каквито и да било разделения в кабинета заради начина, по който Обединеното кралство ще напусне ЕС. “Гардиън” обаче цитира близки до него източници, според които той “не би могъл да преживее” подобна идея.

Според тях и други източници поводът ще дойде именно от речта на Мей във Флоренция. ” Дейли телеграф” отбелязва, че не е изключена възможността Джонсън, който беше начело на кампанията за напускане преди референдума на 23 юли, да си тръгне още преди уикенда.

Идеята, която според представители на кабинета обмисля Мей, е да подкрепи предложение, застъпвано и от финансовия министър Филип Хамънд, за “мека” версия на Брекзит, при която Великобритания постоянно ще си плаща за достъп до единния пазар. Това решение би могло да наподоби членството в Европейската икономическа зона, от която са част Исландия, Норвегия и Лихтенщайн или в Европейската зона за свободна търговия, обхващаща тези държави и Швейцария.

През уикенда Борис Джонсън публикува собствената си визия за Брекзит в “Телеграф”, в която непряко критикува позициите на Мей, изтъквайки, че не си представя британците да плащат за достъп до европейския пазар. Попитана дали все още подкрепя външния си министър в кулоарите на Общото събрание на ООН преди ден, Мей отговори уклончиво, че и двамата имат “натоварени програми” в рамките на сесията.