България подкрепя налагането на данък на високотехнологичните гиганти

 

Искането е интернет компаниите да плащат данъци във всички страни на ЕС, в които имат бизнес

 

България подкрепя искането за налагане на данък на високотехнологични гиганти като Google, Facebook и Amazon. Инициатор за облагането на тези компании в ЕС е Франция, а искането е подкрепено от десет страни, сред които и България. Това съобщи “Политико”, а от Министерството на финансите потвърдиха информацията пред Mediapool.

Идеята е международните интернет компании да плащат данъци във всички страни, в които се разпростира бизнесът им, а не само на местата, където са базирани филиалите им.

Въпросът е бил обсъден по време на срещата на финансовите министри в Талин на 15 и 16 септември. Дискусията е била по предизвикателства пред корпоративното данъчно облагане в цифровата икономика.

България е била представена на срещата от финансовия министър Владислав Горанов, който официално не се е изказал, но е представил писмено българската позиция по въпроса.

“За преодоляване на проблемите, свързани с данъчното облагане в цифровата икономика, е необходимо да бъде предприет подход, който, от една страна да бъде съобразен с глобалните международни тенденции в тази област, а от друга страна да бъде подходящ за непрекъснато променящите се бизнес модели и практики и развитието на информационните технологии. Възприетият подход трябва да предоставя правна сигурност и предвидимост за бизнеса, като едновременно с това да не създава пречки за икономическия растеж и конкурентоспособността на европейските икономики. Считаме, че предложеният в инициативата  на десетте държави членки  режим за данъчно облагане на цифровата икономика е практически лесно приложим, но трудно може да бъде избегнат, тъй като се предвижда облагане на приходите (оборота), което създава правна сигурност както за бизнеса, така и за данъчните администрации на държавите членки. Едновременно с това механизмът е достатъчно всеобхватен и може да бъде ефективно приложен по отношение на всички бизнес модели и практики.“ Това е българската позиция по въпроса, съобщиха от Министерството на финансите.

Финансовите министри искат да се проучат законовите възможности за въвеждане на  “изравнителен данък” върху оборотите на компаниите, като наложеният им данък трябва да се равнява на корпоративния данък, който биха плащали в държавите в ЕС, в които действат.

Инициативата на Франция се подкрепя от Германия, Италия, Испания, Австрия, България, Гърция, Португалия, Румъния и Словения. По-резервирани са Люксембург и Дания.

Очаква се въпросът да бъде отново обсъден по време на редовен съвет на финансовите министри през декември. Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалната политика Валдис Домбровскис се е ангажирал ЕК да излезе с варианти за решение на казуса през пролетта на 2018 г.

За промяна на данъчните правила в ЕС е необходимо общо съгласие на 27-те страни – членки на съюза.