Благоевград 109 години от обявяването на Независимостта, десетки се поклониха пред Паметната плоча на загиналите за освобождение и обединение на страната

 

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 109 години от обявяването на Независимостта на България.  Церемонията се състоя пред Паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната.

В знак на признателност към делото на хилядите герои се поклониха заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, заместник-областният управител Иво Стоянов, евродепутатът Андрей Новаков, народни представители, кметове и кметски наместници, представители на местната власт, културни институти, учебни заведения, граждани.

Традиционно, церемонията започна с изпълнение на химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград. Възпитаниците на ПМГ „Акад. С. Корольов” Димитър Борумов и Антон Велев прочетоха манифеста, с който е обявена Независимостта на България  и  припомниха част от националната ни история.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма „Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд със специален манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ. Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.