Кметът Илиев откри бюст-паметник на Левски в Ихтиман, сподели пред множеството: Каквото и да кажем за Апостола, винаги ще бъде недостатъчно

Борис Сариков е автор на бронзовия бюст, празникът продължи  тържествен водосвет от отец Виталий и концерт с участието на Танцов ансамбъл „Слънце” и Градски духов оркестър

Десетки граждани се събраха на Централния площад в Ихтиман по повод Деня на независимостта и откриването на паметник на Левски. След встъпителните думи на директора на Историческия музей В. Минева кметът Калоян Илиев поздрави събралите се родолюбиви българи с празника и откри бюст-паметник на Васил Левски.

“Колкото и да говорим, каквото и да кажем за Апостола, винаги ще бъде недостатъчно, но нека никога не забравяме паметното му послание – “Всичко зависи от нашите дружни усилия и срещу тях не може да противостои и най-голямата стихия” – каза той в речта си и припомни: “На 18 юли т.г. се навършиха 180 години от рождението на Васил Левски.

Изключително съм щастлив, че в Деня на българската независимост тук, в нашия град, ще открием бюст-паметник на този велик българин.” Кметът поднесе своите благодарности към Борис Сариков, автор на бронзовия бюст, Емил Божилов за активното съдействие, Георги Терзийски и създадения инициативен комитет, с чиято помощ се осъществи този проект. Празникът продължи с тържествен водосвет от отец Виталий и концертна програма с участието на Танцов ансамбъл „Слънце” и Градски духов оркестър.

Генадий Ихтимански от Ихтиман е един от съратниците на Левски. Те решили да свалят расата и да се борят за освобождението на своя народ. Двамата се записали и участвали в Първата българска легия. Участвали във Втората българска легия. Генадий се връща след това към монашеството и става игумен на Шияковския и Драгалевския манастир. В тези манастири той криел Апостола. Заедно са създавали вътрешнореволюционни организации. С помощта на двамата вътрешнореволюционна организация се създала в Софийско и в Самоков. По спомени на Кръсто Церовски, Станоя Балабанов, Атанаска Стойкова Терзийска Васил Левски е посещавал Ихтиман, припомниха историци.