Борисов: Доходите скочиха! Дойде ли празник – 1 млн. българи се изнасят!

Бойко Борисов на откриването на техническия панаир в Пловдив

Има стабилност, ръст на икономиката, спад на безработицата, усилено се строи, изброи още той

 

Премиерът Бойко Борисов се похвали с ръст на икономиката и спад на безработицата при откриването на 73-тия международен панаир в Пловдив.

“40 държави, над 600 фирми с 30% повече площ има на тазгодишния технически панаир в Пловдив”, отчете той и допълни, че е показател за икономическата, финансовата и политическата стабилност в страната. По думите му именно тя дава възможност на индустрията да се развива, ръстът на икономиката да гони 4%, безработицата да спадне на 5% и да има огромен фискален резерв, нулева инфлация и бюджетен излишък.

Според него, ако държавниците са умни, всичко ще се развива така, както трябва.

Борисов припомни още, че по данни на Евростат с 11% е нараснал ръстът на доходите от началото на годината.

“А и то си личи, особено като дойде празник, се вижда, че по 1 милион българи се изнасят да почиват навън. Виждате стотиците хиляди автомобили, където се движат”, каза още премиерът.

Той отбеляза, че в държавата ни усилено се строи, като се започне от Пловдив до Варна и от Бургас до Русе.

“Огромни пари се дадоха за образование, включително и за Пловдив, за училища и детски градини. Пътят Пловдив – Асеновград се строи, локалите се изграждат, пробивът се движи също добре, по думите на кмета и на областния управител”, добави още Бойко Борисов.

„Не вярвам, че има такъв идиот в държавата, който да си помисли, че съм тук, за затопляне на отношенията с Георги Гергов и БСП.” Това каза в Пловдив премиерът Борисов.

Неотдавна бизнесменът Георги Гергов призна, че е обсъждал с Борисов широка коалиция между БСП и ГЕРБ малко след изборите. Идеята му била тя да бъде по германски модел. Преди няколко месеца Гергов бе изключен от изпълнителното бюро на БСП, затова че е посредничил на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев за среща в офиса си в ЦУМ.

„Аз не вярвам, че има такъв идиот в държавата. Не мнозина, един идиот не мога да си представя”, каза премиерът по повод подобен сценарий. Все пак той призна, че е разговарял с Гергов но по повод за председател на НС да бъде издигнат човек от БСП, което от левицата твърдо отказаха.

“Ние ги поканихме – едно единствено нещо е водено като преговори – за председател на парламента. Тук е Гергов, да дойде да го потвърждава“, коментира Борисов, като допълни, че това би спомогнало за спокойствие и задружност на пленарните заседания по време на Председателството на Съвета на ЕС.

„Ние само можем да настояваме за бързо и дипломатическо разрешаване на конфликта между САЩ и Северна Корея, защото военният конфликт не е решим”, коментира още премиерът Бойко Борисов в Пловдив.

По обяснението на министър-председателя, когато от едната страна има учения на Русия и Китай, а от другата летят американски изтребители от техните самолетоносачи, заедно с Япония, от такъв конфликт победител няма да има.

“Изключително съм разтревожен и всяка сутрин първо пускам CNN, за да видя дали не върви някакъв извънреден надпис”, каза още премиерът.

Пред журналистите Борисов коментира и резултатите от изборите в Германия, като посочи, че партиите на Ангела Меркел и на Хорст Зеехофер за четвърти пореден път постигат убедителен резултат.

Той им пожела успех и бързо съставяне на правителство, “защото Европа има нужда това”.

Въпреки че разгледа експонатите на панаира, премиерът не преряза лентичката при откриването на изложението, а остави това на министъра на икономиката Емил Караниколов, кмета на Пловдив Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров.