Самоковци попитаха чрез съветника Васил Зашкев строи ли се незаконно сграда в Боровец, прикрита зад разрешително за реконструкция, кметът Вл. Георгиев: Проверка от РДНСК не установи нарушения

Да се провери разрешението за реконструкция на заведение за обществено хранене със ски гардероб в Боровец. Това поиска на сесия на ОбС общинският съветник Васил Зашкев по повод сигнал, постъпил при него от представители на Сдружение „Боровец 2006“. Зашкев запозна кмета Владимир Георгиев и съветниците с постъпилия при него сигнал:

„Обръщаме се към вас с молба да извършите служебна проверка на издаденото от община Самоков Разрешение за строителство №105 /22.06.2017г. за извършване на реконструкция на заведение за обществено хранене със ски гардероб, в поземлен имот 65231.920.314 в Боровец. Възложител на този строеж е „Рила Боровец“ АД и ние намираме, че разрешителното за строеж е издадено в нарушение на закона.

С горната молба се обърнахме преди половин месец и до РО на НСК – Софийска област, но до момента не се извършва проверка, никой не е дошъл в Боровец, за да види на място как в най-стария курорт при очевидно заобикаляне на закона се излива бетон и се извършва съвсем ново строителство, прикрито зад строително разрешение за реконструкция.

В сигнала до РО на НСК – Софийска област обясняваме, че на мястото на упоменатия имот изобщо няма заведение за обществено хранене, нито ски гардебор, които да бъдат реконструирани. Съществуващата постройка е разрушена напълно и в момента се извършва ново наливане на основи и смятаме, че строителното разрешение е издадено, заобикаляйки закона“, пишат самоковци в сигнала си до местната власт. В документа те настояват да местните овластени да извършат незабавна проверка и ако се установи, че издаденото разрешително за строеж е незаконно, да бъде отменено.

„Общината ли издаде разрешителното на „Рила Боровец“, реконструкция ли се прави, или нов обект? Нека местната власт отговори на този въпрос“, настояха съветници по време на сесията на Общински съвет – Самоков.

Отговор на въпроса даде кметът на Самоков Владимир Георгиев. „На база тази жалба, която мина и през мен, тя е препратена и до РДНСК и е направена проверка. Уверявам ви, проверени са нещата. Идва проверка в общината и в Боровец. Констатациите са, че разрешителното е редовно“ – заяви кметът на Самоков.

Съветникът Васил Зашкев обаче отново подчерта: „Тук, в документа, пише за „реконструкция“, а там се извършва стоителство“. Кметът повтори, че хората, които са дошли от РДНСК, не са констатирали нарушения. „Според констатациите им дейността съответства на всички документи“ – заяви кметът.

В края на дебата за дейностите с бетон в Боровец се намеси и шефката на съветниците Силвия Стойчева. С присъщото си чувство за хумор Стойчева иронично подхвърли, че от казаното по темата нещо не става ясно. Самата тя не знаела нищо по въпроса и не разбрала за какво става дума.