Фурор! Кметът на Перник Вяра Церовска представи „Сурва“ в Италия, посланик Марин Райков: Обичаят завладява с магията си стотици хиляди хора по света

 

Автентичният за Пернишко обичай „Сурва” предизвика истински фурор в Италия. Той бе представен от кмета на община Перник Вяра Церовска на Международното туристическо изложение в Сиена. На престижното събитие бяха презентирани обекти на ЮНЕСКО, включени в представителната листа за нематериалното и материалното културно наследство. То беше уважено и от Негово превъзходителство посланика на България в Италия Марин Райков.

В рамките на международния форум кметът Вяра Церовска запозна и плени участниците с традициите и маскарадната обредност на „Сурва“, който идва от древните езически времена. Паралелно с представянето беше излъчен и специален филм за обичая и за най-мащабния фестивал на Балканите – „Сурва“.

Кметът на Перник Вяра Церовска и зам.-кметът Севделина Ковачева на форума в Сиена

Посланик Марин Райков специално приветства кмета на Перник и потвърди, че „Сурва“ е изключително събитие, което показва една жива традиция и завладява с магията си стотици хиляди хора от различни краища на целия свят.

„Щастлива съм, че имах възможността да представя обичая „Сурва“ на международното изложение. Създадени бяха още повече контакти за популяризирането на празника. Беше проявен голям интерес от страна на участниците и гостите“, сподели Вяра Церовска, която беше придружена от зам.-кметовете Севделина Ковачева и Владислав Караилиев.

По време на изложението община Перник запозна публиката с обичая „Сурва“ чрез информационни и рекламни материали, разположени на специален щанд. Проведени бяха срещи и разговори с представители на различни туроператорски и културни организации. Рекламни флаери за популяризиране на „Сурва“ бяха предоставени и в българското посолство в Италия.

На форума в Сиена участваха делегации от Гърция, Швейцария, Малта и различни региони на Италия. Нашата страна беше представена и от община Силистра, Рилския манастир и столичното предприятие „Туризъм“, което презентира Боянската църква.