С 232 620 лв. кметът на Разлог Кр. Герчев хваща минералната вода в село Баня в нова помпена станция и водопроводи

Красимир Герчев

 

Нова помпена станция и водопровод за минерална вода ще има в разложкото село Баня. Според разчетите на екипа на кмета на планинската община Красимир Герчев новата придобивка ще струва 232 620,70 лв. без ДДС. Според пуснатата обществена поръчка сумата ще бъде вложена в изграждането на нова помпена станция с черпателен резервоар, изграждане на водопроводи, монтиране на водомери, направа на водомерни шахти.

Целият масраф ще се реализира в изпълнение на проект „Подобряване на качеството на инфраструктурата за минерални води на територията на община Разлог“, финансиран от Националния доверителен екофонд чрез пилотна схема в рамките на Инвестиционна програма „Минерални води” (ИПМВ).

Целта е подобряване на качеството и инфраструктурата за управление и пренос на топла минерална вода от находище „Гулийна баня“, с. Баня, община Разлог. Новата придобивка ще осигури по-ефективното използване на минералните води и задоволяване на нуждите от прясна минерална вода. Освен това по план проектът трябва да донесе екологични ползи чрез индиректно намаляване на емисиите на парникови газове.

Довеждащите водопроводи трябва да бъдат с параметри 340 л.м от Каптажна шахта 1 на Сондаж № 1ХГ и Събирателна шахта № 1, резервираща водите от КЕИ №4 и 5, водомерите ще се монтират на водоизточниците – Сондаж № 1ХГ, Сондаж № 2, КЕИ № 4, 5 и 8.

Ще бъде изградена още монолитна стоманобетонна конструкция за черпателен резервоар, осигуряване на захранване на помпена станция с резервоар и ограждане и обозначаване на помпена станция с резервоар.

Общината вече събира офертите на желаещите да се заемат с проекта.