Шефът на съюза по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов в Кюстендил: С 450 000 лв. за водосъбирателен съд хотелите в Сандански вече ползват отчетно минералната вода

(От дясно наляво) Стефан Шарлопов, доц. Соня Алексиева, Ирена Георгиева, Лиляна Павлова и П. Паунов

 

Благодарение на сътрудничеството с община Сандански хотелите в града вече ползват отчетно минерална вода, защото направиха водосъбирателен съд. Успяхме да издействаме 400 хил. лв. от държавата и общината извади около 50 хил. лв.– така този съд е факт и хотелите имат отчетно ползване на минерална вода, обяви председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов на конференция в Кюстендил.

Също така той обяви, че е необходимо да се приеме работещ закон за публично-частно партньорство, който ще отвори възможности за законна колаборация между частен бизнес и община, между частен бизнес и държава. Той направи още предложения – карта на всички източници на минерални води и списък на сертифицираните хотели за рехабилитация трябва да се направят с Министерството на туризма, за да привличаме туристи.

От своя страна зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева обяви, че министерството разработва продукт за СПА дестинациите в България по подобие на 8-те културни дестинации, с които бе промотирана страната. “Промоцията е не само на външния, но и на вътрешния пазар. Ще го направим с помощта на общините и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Има вече предложения от повече от 6 общини, сред тях и Кюстендил, в които освен за качествата на минералната вода общината разказва и за туристическите атракции, които могат да се видят в нея. Когато направим тези дестинации, те ще се публикуват на сайта на Министерството на туризма. По отношение на законодателството ние от министерството сме готови с идея как да интервенираме в закони, в прерогативите на други министерства, за да улесним предлагането на СПА услуги, финансирани от европейски здравни каси. НОИ е допълнителна идея, която ще доразвием с колегите от социалното министерство”, заяви зам.-министър Георгиева.

На Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм трябваше да участва министърът на туризма Николина Ангелкова, но тя прати именно своя заместник Ирена Георгиева. Неочаквано на събитието пристигна министър Лиляна Павлова.

Стефан Шарлопов заяви още на форума: „Как да развием здравния туризъм, там имаме сериозни пропуски. Бизнесът защо да не направи продукт за българи, ако не отстъпка в цената, защото нямаме право, то поне допълнителна услуга и не смятам, че това ще е проблем на европейско ниво, за дискриминация на българи и европейци. Защо нашите цени са ниски? Защото сами се дърпаме за краката надолу, защото си мислим, че с дъмпинг може да вършим работа. Това няма да доведе до коректно развитие. Ниска цена означава ниско качество на продукта. Коректната цена не означава в никакъв случай ниска”.

Анкета на в. „Вяра” показа, че кюстендилци са скептични, че в града има напредък в областта балнеологията и СПА туризма.

„Водещ в СПА туризма?! Това са легенди. Я погледнете как се развиват Сапарева баня, Сандански и други по-малки от Кюстендил градове. Тук нещата са на кота нула. Градът по-скоро е в залеза си. Включително и в областта на балнеологията”, е мнението на гражданин, представил се като Митко.

Владо и Ана коментираха: „Имаме един-единствен СПА хотел. Но и него не сме посещавали. Знаете ли какви са цените там!? По-скоро той е за външни хора с пари, а не за нас от Кюстендил. Тук хората са бедни!”

Според Ели и Димитрина: „Условия градът да е център на балнеология и СПА туризъм има! Някои неща в тази посока бяха направени, но са много-много недостатъчни. Вървим в тази посока бавно”.