Депутатът И. Константинов, кметът на Дупница М. Чимев и зам.-кметът К. Милев изкачиха заедно Вазовата пътека, ОбС шефът Гущеров се качи на кон

Депутатът Ивайло Константинов преведе групата по стръмната Вазова екопътека

 

 

Депутатът от Кюстендилска област Ивайло Константинов преведе по стръмната Вазова екопътека кмета на Дупница Методи Чимев, зам.-кмета Крум Милев, председателя на Общинския съвет Емил Гущеров, семействата им, близки приятели.

Емил Гущеров, спортистът Емил Каменов и Крум Милев

Групата успешно стигна до водопад Скакля, където краката на ОбС шефа се подкосиха и специално за него беше намерен кон.

„Конят беше много голям, а Гущеров – много уморен. Емил Гущеров язди по-добре от Корнелия Нинова. На 40 минути от водопада конят стигна до рекичката, която го захранва. Малко по-нагоре от реката стигнахме до малък заслон, където намерихме прекрасни условия за кратък отдих и полева софра”, разказа зам.-кметът на Дупница Крум Милев.

Вазовата пътека се намира на около 50 км от София в Искърското дефиле. Тя свързва гара Бов със село Заселе.

Пътеката на места е доста стръмна, но туристите са печени. Това е една от най-добрите отсечки за пешеходен туризъм. В по-голямата си част тя е съвсем естествена, а на места има дървени мостчета и каменни стълби, където групата си направи фотосесия. Металните парапети са построени още по времето на развития социализъм, когато средства не са се пестели за сигурност и стабилност.

Разстоянието от паркинга в началото на Вазовата пътека до водопада коства на групата около 40 мин. От там до платото туристите стигнаха за още 1 час, без да бързат. Пътят надолу, разбира се, беше по-лесен и весел. Групата се нагълта с невероятни природни картини.

„Има много места в България, където дъхът и сърцето спират. Тази красота обезсмисля всяка суета”, ахна Ивайло Константинов.