С 11 гласа „за” избраха Костадин Загорчин за зам.-председател на съветниците в Банско, сваленият ОбС шеф Вл. Колчаков зае мястото на новия П. Баряков в комисиите по финанси и социална политика

  • ОбС прие актуализацията на бюджета, 201 000 лв. отпуснати за ремонт на улици
  • Състезателите по канадска борба Георги Цветков и Николай Прешелков получават по 500 лв. за световното в Полша

Костадин Загорчин бе избран за нов зам.-председател на ОбС-Банско с две трети от общите гласове по време на таен вот на редовната сесия. Съветниците гласуваха с интегрална бюлетина.

Загорчин зае поста с 11 гласа „за”, като бяха преброени 6 недействителни гласа. Веднага след като резултатите бяха обявени, Загорчин благодари на всички, които са го избрали, и обеща да оправдае доверието. Той е общински съветник трети мандат и председател на две от постоянните комисии, работещи към съвета.

Гласувани бяха изменения в състава на две от постоянните комисии – тази по бюджет и финанси и тази по социална политика, здравеопазване и сигурност на гражданите, наложени поради избора на Петър Баряков за председател на местния парламент. Неговото място ще заеме Владимир Колчагов.

Съветниците дадоха своето съгласие за избора на нов състав на Съвета на директорите на ПФК „Банско”, породен от необходимостта от реорганизация на мениджърския екип, която да доведе до по-ефективно управление на дружеството, ръководещо футболния клуб в курортния град.

Гласувано бе финансово подпомагане на двама състезатели по канадска борба от град Банско – Георги Цветков и Николай Прешелков. Средствата ще бъдат използвани от спортистите във връзка с подготовката им за Световната купа по канадска борба, която ще се проведе през месец ноември в Полша. Представителите на местния тим „Армспорт клуб Банско” вече имат титли от републикански, европейски и световни турнири.

Със 17 гласа „за” на Николай Прешелков бяха отпуснати 500 лв., толкова получи и Георги Цветков. Съветниците прецениха да не се отпуска помощ на Християн Малаков за спортна подготовка и участие в Световната купа по канадска борба за младежи в Унгария, тъй като съветникът Юлев разясни пред съветниците, че на състезателя са дадени вече финансови средства за подготовка.

Взето бе решение за актуализация на разходите, заложени в бюджета на община Банско за 2017 г. Съветниците одобриха увеличенията, появили се в хода на календарната година при изпълнението на инвестиционната програма на администрацията, както и при изготвянето на техническа документация, необходима за достигане на проектна готовност на отделни обекти, предвидени за кандидатстване по програмите за европейско финансиране. На сесията стана ясно, че 201 000 лв. са отпуснати за ремонт по улиците. Ще бъдат ремонтирани ул. „Рила”, ул. „Ковачев” и др., като кметът Георги Икономов даде подробно пояснение за всички разходи по актуализацията на бюджета.

Местните парламентаристи одобриха кандидатстването на община Банско по Програмата за развитие на човешките ресурси 2014-2020 с проект „Разширяване на социално предприятие Банско”. С реализирането му се цели увеличаване капацитета и функциите на съществуващото предприятие в града с две нови дейности – озеленяване и поддръжка на обществени пространства и дърводелски услуги. В рамките на проекта се предвижда осигуряването на подкрепа за заетост на хора с увреждания и лица в наравностойно положение за период от 12 месеца. Бяха отпуснати и 4000 лв., нужни за отразяването на Световната купа  по сноуборд 2018.