Кметът на Кюстендил Петър Паунов връзва транспортен коридор №8 с нова индустриална зона от 200 дка в с. Жиленци

Петър Паунов

 

  • Според плана общината няма да се охарчи, ПУП-ът ще се направи от общинарите, а с комуникациите може да се нагърбят ЧЕЗ, ВиК…
  • Съветниците коваха образователна реформа, Огнян Атанасов от Партията на зелените: Трябва да отговорим на нуждите на бизнеса, технически ръководители и строители вземат по 2000 лв. заплата
  • В половината град се полага нова маркировка, засече критиците на кмета Паунов бившият директор на ОД на МВР Георги Джоглев
  • Председателката на ОбС Михаела Крумова изпусна контрол над заседанието, изкара си яда над репортерите

 

„Водим преговори с национална компания „Индустриални зони” за подписване на меморандум за сътрудничество с цел обособяване на индустриална зона в Кюстендил.”

Михаела Крумова
Огнян Атанасов

Добрата новина обяви кметът на областния град Петър Паунов от микрофона на заседание на ОбС. Така Паунов даде отговор на въпрос, отправен от общинския съветник инж. Огнян Атанасов от Партията на зелените, който даде идеята незабавно да бъде обособена индустриална зона на територията на бившите казарми в село Жиленци, където е било разположено бившето стрелбището. Паунов прегърна идеята за секунди и обяви, че теренът е с площ 200 дка и потвърди, че би могъл да се парцелира.

Атанас Гергинов, Невенка Панчева, Мирослава Каостадинова, Димитър Велинов
Асен Ряпов и Кирил Танчев

„Това може да се направи в рамките на 1-2 години, трябва да се прокарат комуникации, вода, ток. Инвестицията няма да коства никакви средства на общината. ПУП-ът ще се изготви от служителите на общината, а прокарването на комуникациите може да се възложи на разпределителните дружества – ЧЕЗ, „Газпром”, ВиК, „Овергаз”.

Катрин Лазова и Любомир Васев от ДПС
Васил Русаков и Росен Димитров

Те може да подсигурят комуникациите за своя сметка, а при продажба или отдаване под наем на потенциални инвеститори само могат да спечелят”, очертаха перспективата от Партията на зелените.

Йордан Ангелов и Георги Петров
Монката Смирнов
Иво Саев и Румен Гогов, Спиридон Лещански

„Преговорите около подписването на меморандум идват съвсем навреме, тъй като през 2025 година се очаква да стартира транспортен коридор №8 и управата в Кюстендил трябва да подходи отговорно към бизнеса в региона. Практика в момента в Кюстендил е бизнесмени да купуват частни имоти, които не са преотредени за производствени нужди. Преотреждането на имотите им коства забавяне от 2-3 години.

Евгени Йовев, Реонита Йорданова, Маргарита Итилянова и Чавдар Ненов
Владислав Паунов, Анелия Мандалска, Георги Джоглев, Иван Андонов
Валери Янев, Боряна Илиева, Кирил Илиев

С обособяването на индустриална зона това ще отнема най-много година или две, след което може да се стартират и процедури за продажба на терените. Теренът позволява да бъдат обособени около 30 парцела. Всичко е в ръцете на кмета и общинските съветници, които може да стартират процедури за продажба или да изковат наредба за отдаването им под наем”, бяха коментарите на кюстендилци, които следиха сесията директно на фейсбук страницата на вестник „Вяра”.

Кирил Станчев и Димитър Велинов

Вторият акцент от сесията беше свързан с образователни реформи в града. Кметът Паунов обяви, че ще поиска от МОН да се прехвърлят професионалните гимназии към общината, за да могат да се разработят учебните планове на местно ниво и план- приемите на учениците да отговарят на изискванията на местния бизнес и конюнктура.

Припомняме, че в Кюстендил има професионални гимназии по туризъм, по лека промишленост, прородо-математическа гимназия, езикова гимназия, гимназия по електротехника и гимназия по икономика и мениджмънт.

Партията на зелените излезе отново с предложение гимназията по икономика и мениджмънт да се превърне в политехническа, която да има специалности като арматуристи, кофражисти, технически ръководители, строители.

„Има жестока криза за тези специалисти и общината се нуждае от заварчици. Всички тези специалности някога ги е имало в града, но „силни управници” са ги заличили. Заплатата на един технически ръководител и на всички останали специалисти е от порядъка на 1500-2000 лв. В момента има само може би 2 специалности в града, които са пряко свързани със съществуващите предприятия. „Овергаз” плащаше обучението на деца за целите на дружеството. Имаме и предприятие за кухненско оборудване, което също осребряваше обучението на ученици за свои цели и така наистина излязоха чудесни специалисти”, каза Огнян Атанасов.

Дебатите се развихриха по време на докладната, с която кметът Петър Паунов предложи дългосрочен план за развитие на Кюстендил. Паунов декларира, че предложението на зелените ще бъде включено в програмата незабавно. Паунов се ангажира да уведоми МОН за идеята.

Големият въпрос обаче е има ли финансовите възможности община Кюстендил да поеме издръжката на средните училища? Това не е ли абсурдна идея? През последните 3 години с далеч по-високо държавно финансиране се закриха две гимназии в Кюстендил – гимназията по вътрешна архитектура и лека промишленост”, коментираха кюстендилци на фейсбук страницата на градоначалника.

„За първи път в историята на Общинския съвет на тази сесия се призна, че градът има сериозни проблеми и в много отношения е в застой. Липсата на инвестиции, жестоката миграция и неадекватните специалности в общината обезлюдяват общината”, обобщи общинският съветник от БСП адвокат Мая Шишкова.

Съветникът Атанас Гергинов от БСП пък отправи критика заради състоянието на пътната маркировка по основни пътища в града. „Тя липсва. В града положението е страшно, като на бойно поле сме, даваме жертви на пътя. Кога най-после ще се направи маркировка?”, попита Гергинов.

Съветникът Димитър Велинов поиска два светофара на главната улица „Цар Освободител”, които да регулират пешеходния поток. Градоначалникът се съгласи със забележките и заяви: „Философията на транспортната схема на общината е да дадем предимство на пешеходците. Приемам предложения за обсъждане за организацията на движението в града. Моето желание централната част на града да се превърне в пешеходна зона.”

Бившият директор на ОД на МВР Георги Джоглев се оказа тежката артилерия зад гърба на Петър Паунов. Джоглев е председател на транспортната комисия към ОбС.

„Всички тези проблеми са обсъждани в комисии. Г-н Гергинов е един от най-активните на заседанията. Той много добре знае, че в половината град се полага нова маркировка. Затова не мога да си обясня защо някои хора излизат на микрофона и извиват ръцете на кмета”, загрижено и гневно отсече бившето ченге №1 на Кюстендил.

Сесията премина под непрекъснатите шушукания и коментира на общинските съветници, които активно работиха в продължение на над 3 часа по около 20 точки от дневния ред. Направи впечатление, че никой от съветниците не зачита думата на ОбС шефа Михаела Крумова. Многократните й предупреждения „тишина в залата” в един момент започнаха да звучат зловещо, като прераснаха в крясъци. Крумова изпадна в нервна криза и си изкара гнева на репортерите, като се разкрещя „забранено е да стоите до прозореца, забранено е да минавате по редовете. Забранено е да влизате в залата по дънки с мъниста”, смъмри председателката младите репортерки на вестник „Вяра”.

Репортерите бяха компенсирани с десетки комплименти от съветници от всички политически сили. „Няма да позволим Крумова да подложи крак на репортерите. Заповядайте отново, искаме да бъдете все така активни”, казаха съветници и гости в залата и добавиха: „В тази зала има някои, които случайно са попаднали във властта и не знаят как да се държат нито с журналисти, нито пред обществеността, нито пред нас.”

Видео от сесията може да видите по-долу

ВИДЕО 1

ВИДЕО 2

ВИДЕО 3

ВИДЕО 4

ВИДЕО 5

ВИДЕО 6 

Винаги можете да разчитате на нас:

0883/ 303155 Богомила Михайлова и 0879356100

Телефонните линии са винаги отворени за вашите позиции, сигнали!

Вашата дума е важна за нас!