Губернаторът Ирена Соколова откри реконструкцията на „Турската къща” в Кошарево за 250 000 евро, игуменът Никанор отслужи водосвет

 Официалният старт на обновяване на „Турската къща”

 

Автентичният дувар на къщата ще бъде изцяло възстановен, атракция за посетителите ще бъде работилница за правене на маски

 

Възстановяването на т.н. „Турска къща” в брезнишкото село Кошарево за 250 000 евро вече започна. Официалното начало на строително-възстановителните дейности дадоха областният управител на Перник Ирена Соколова и екипът по проект „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни”. На Кръстовден по стар стил на строителния обект бе отслужен и водосвет от архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир.

До средата на 2018 г. Фирма изпълнител ще преобрази старата постройка в Къща на маските и сурвакарското наследство.

“Сурва е ритуал, който всички носим в сърцата си. Обичаят е съхранен дълбоко в нашия генотип и си струва тук, където този обичай се почита изключително много, да има Къща на маската, където едновременно да съхраняваме традицията и да я оживяваме. И аз съм изключително щастлива, че сбъдваме една мечта”, каза областният управител Ирена Соколова.

Губернаторът подчерта, че независимо че къщата е в Кошарево, тя няма да бъде само на селото, а къща на общността.

Реконструкцията е на стойност 250 000 евро и се изпълнява по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България- Сърбия. Партньори по проекта са Областна администрация-Перник и община Цървени кръст, Сърбия.

В къщата ще бъдат изложени характерни за района маски и екрани, на които ще се излъчват заснети кадри от местната Сурва. Атракция за посетителите ще бъде и работилница за правене на маски.

Автентичният дувар на къщата ще бъде изцяло обновен и възстановен. Облагородено ще бъде и вътрешното пространство на двора. В него ще бъде разположено помещение, в което посетителите ще могат да пробват и да си правят снимки с автентични костюми. В рамките на проекта ще бъде направено иновативно мобилно приложение с интересни апликации.