Картечницата, която уби редник Николай Тошев от Благоевград, била „изпразнена”, трети ден близките чакат тялото му

 

Приятелката Теди: Кажи на татко, че започваме, повече няма да му се обадя

 

Трети ден близките очакват тялото на 31-годишния редник Николай Тошев от Благоевград, който загина при инцидент по време на учение в Сливница. Те заминаха за София, където са в очакване да им предадат тялото. Баща му е покрусен от смъртта на Николай. Той призна, че неговата майка е починала отдавна. „Да си бях отишъл аз или баба му, която е на 93 години, защо няма ред в тая смърт?!”, безутешен е бащата. Приятелката на загиналия Теди през сълзи споделя: „Каза ми: обади се и на татко и му кажи, че почваме, повече няма да му се обадя”.

Стана ясно, че инцидентът е станал след извършване на проверка на оръжието и доклад, че картечницата е изпразнена, именно тогава и започнала подготовка за транспортирането й на военен камион. В този момент обаче се произвежда изстрел, в резултат на който редник Тошев е тежко ранен в лявото бедро. Незабавно е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА-Пловдив, който осигурява стрелбите на полигона. Пострадалият млад мъж е транспортиран с линейка към Военномедицинска академия-София. По време на пътуването обаче лекарският екип е констатирал смъртта на редника.
Образувано е досъдебно производство, което трябва да отговори на два важни въпроса: Кой е извършил огледа на оръжието и как е произведен изстрелът.