Вдигат детските надбавки от догодина, прагът за получаването им също се увеличава

Бисер Петков

 

Увеличение на детските надбавки, на социалните помощи, които са обвързани с гарантирания минимален доход, и на пенсиите предвижда властта от догодина. В момента се търсят варианти с колко точно да нараснат детските надбавки. Информацията сподели социалният министър Бисер Петков пред БНР.

“Повече семейства ще могат да получават детски, тъй като подоходният критерий се увеличава от 400 до 450 лв. В момента помощта за две деца е 85 лв., целта е да стане минимум 90 лв.”, обясни Петков.

“От догодина се вдига и гарантираният минимален доход. От 65 той ще стане 75 лева. По този начин ще се вдигнат и редица социални плащания, интеграционните добавки за хора с увреждания, както и парите за помощите за отопление. Така човек над 70 г., който няма необходимия стаж за редовна пенсия, може да получи социална, ако доходите му не надхвърлят гарантирания минимален доход. От 1 октомври минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде повторно увеличена на 200 лв.”, припомни Петков. От 1 юли 2018 г. всички пенсии ще се вдигнат с 3,8%.

Предвидено е догодина да се вдигне и официалната линия на бедност. В момента тя е 314 лв. Социалният министър предлага два варианта за новата линия – 321 или 346 лева. Държавата вече ще плаща и за лични асистенти на хората с увреждания. 26 000 българи с увреждания и 16 хил. лични асистенти ползват услугата. Сега парите се отпускат по европрограми, целта е бюджетът да поеме финансирането. За целта трябва да се предвидят 82 млн. лева. Хората с трайни увреждания ще могат да правят самооценка на потребностите си за социална интеграция.

Това пък е заложено в проекта на новата методика за извършване на оценката. Тя може да се прави и в дома на човека. Социалните ще преценяват заедно с него дали се нуждае от рехабилитация, обучение, работа или друг вид социални услуги. Ще се взема предвид дали човекът може да се движи сам и дали жилището му има нужда от адаптация