Отгледана от семейство Кадийски 450-грамова ябълка спечели първа награда на Празника на плодородието в Кюстендил

 

За най-красиво аранжиран щанд беше отличено НЧ „Славчо Темкин – 1911 г.“, с. Драговищица

Кметът Петър Паунов разходи количката на сина си край всички щандове

Наградата за най-голямата ябълка на Празника на плодородието в Кюстендил отиде при НЧ „Пробуда – 1928 г.“ в село Жабокрът. Тежестта на плода е цели 450 грама. Сортът е „Флорина“, отгледана е от семейство Кадийски.

Кюстендилският площад „Велбъжд“ бе изпълнен с хора за официалното откриване на 10-ото издание на Празника на плодородието, градският център вреше и кипеше от нетърпеливи участници в различните програми и развълнувани зрители, дошли не само от града и общината, но и от цяла България.

За най-красиво аранжиран щанд беше отличено НЧ „Славчо Темкин – 1911 г.“, с. Драговищица. „Направихме картината на Вл. Димитров – Майстора „Мома от село Калотинци“ с естествени плодове и зеленчуци и със зърно”, обясниха майсторите. Втората и трета награда отидоха при читалищата на с. Нови чифлик и Таваличево. Специално внимание журито обърна на щанда на с. Лозно, където беше изложена безспорно най-едрата тиква, цели 42 кг! (Снимки 5, 6, 7)

Звездите на вечерния концерт бяха Кристиян Янкулов и Мел Плачкова. Кристиян Янкулов обаче се труди отпреди обед. Като водещ на празника, сцената беше негова от 11ч. и в паузите между различните конкурси организира пред сцената хепънинг за малките участници в празника (снимки 8, 9).

Сред разнообразието от щандове се открои този на Младежки червен кръст – Кюстендил. Младите червенокръстци предлагаха ръчно изработени сувенири, гердани, гривни, амулети. Събраната сума от продажбата им и от дарения е за подпомагане на деца в неравностойно положение.

Сред официалните гости освен кмета на Кюстендил Петър Паунов, който разходи количката на сина си край всички щандове, бяха още: проф. д-р Мая Игнатова, зам.-председател на Селскостопанската академия, и главният научен секретар на Селскостопанската академия доц. Здравка Петрова (снимки – 1, 2, 3, 4).

Празникът на плодородието е наследник на Първия национален овощарски конкурс, провел се през 1896 година, организиран от община Кюстендил под патронажа на тогавашното Министерство на търговията и земеделието.