Кабинетът на съвместно заседание с румънското правителство, във Варна идват и премиерът на Гърция, и президентът на Сърбия

Този път Бойко Борисов няма да проведе заседанието на Министерския съвет в София.

 

Българското и румънското правителство ще проведат съвместно заседание в резиденция „Евксиноград“ във Варна днес, 3 октомври. Форумът е продължение на добрия диалог и дългогодишното двустранно партньорство между България и Румъния, както и в рамките на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

Съвместното заседание ще приключи с подписването на двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.

По-рано българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе ще открият новия ГКПП Кайнарджа-Липница.

Същия ден следобед Борисов ще бъде домакин на четиристранна среща с премиерите на Румъния и на Гърция – Алексис Ципрас, както и с президента на Сърбия Александър Вучич. На нея ще бъдат обсъдени темите за по-голямата свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, както и актуални въпроси, свързани със сигурността и стабилността в Европа, уточниха още от пресслужбата на кабинета.

Миналата седмица премиерът обяви, че се обмисля изграждането на втори мост над Дунав край Русе, за да се даде възможност България и Румъния да поемат по-голям трафик, който ще се генерира от строящите се пътища в Северна България. Именно това е една от темите, които ще бъдат обсъдени на съвместното заседание.