Каталуния: Извоювахме правото да имаме независима държава, ЕК призова за диалог

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, смята премиерът Карлес Пучдемон.

 Местното правителство обяви, че 90% от гласовете, подадени на референдума, са за независимост

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че повече от 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде Reuters.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона от тях са гласували за независимост. Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добавят световните агенции.

Бюлетина с “Не” са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2%, а невалидните – 0,9 процента.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви и премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

Междувременно Европейската комисия призова за бързо преминаване към диалог между властите в Каталуния и в Мадрид.

Съгласно испанската конституция гласуването в неделя в Каталуния бе незаконно, се посочва в изявление на комисията, прочетено от говорител на институцията. За ЕК това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по силата на конституцията, добави говорителят.

Сегашният състав на ЕК, както и предишният вече се произнесоха, че ако бъде свикан референдум, съобразен с конституцията, това ще означава, че напускащият държавата регион ще напусне и ЕС.

Извън правния поглед ЕК вярва, че е време за единство и стабилност, не за разделение. Призоваваме всички бързо да преминат от противопоставяне към диалог. Насилието никога не може да бъде средство в политиката, смятат от ЕК.

Вярваме във възможностите на премиера Мариано Рахой да се справи, при пълно спазване на конституцията и основните права на гражданите, допълни говорителят. Той уточни в отговор на въпрос, че по-късно днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще разговаря по телефона с Рахой.

Почти 900 души бяха ранени при сблъсъци с полицията на референдума в неделя.

Над 100 души протестираха предната вечер пред посолството на Испания в Брюксел заради събитията около референдума в Каталуния. Полицейското насилие прехвърли предела на допустимото, коментира говорителят на групата на партията Нов фламандски алианс (НФА) в Камарата към Федералния парламент на Белгия.

НФА е най-голямата партия в Белгия и основна точка от политическата й стратегия е отделянето на северната област Фландрия.

Британският финансов министър Филип Хамънд каза, че прерасналият в насилие референдум за независимост на Каталуния е работа на испанското правителство, но призова за сдържаност.

Референдумът за независимост в Каталуния е предупреждение за Полша, където действа Движение за автономия на Шльонск.

Това заяви полският вътрешен министър Мариуш Блашчак пред националното радио. По думите му предишното правителство е допуснало тази организация, в чието название се съдържа думата “автономия”, да дойде на власт в едно от полските воеводства.

Неговите активисти се стремят този югозападен регион да се сдобие с широка автономия, а жителите му да бъдат признати за отделна етническа група, отбеляза ТАСС.

Междувременно в градове в автономната област Войводина в Сърбия се появиха графити “Войводина е Каталуния”, някои от които подписани от организация, представяща се като “Млада Войводина”, предаде „Танюг”.

На места е изрисувано и знамето на Каталуния. Графити са изписани в Нови Сад (център на северната сръбска област), Зренянин, Бачка Топола, Суботица, Сента, Кикинда.