Румен Овчаров
  • Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова: На практика бившият министър е подарил държавни богатства на частно дружество

 

Бившият червен министър Румен Овчаров е ощетил държавата с над 8,9 млн. лв. покрай „Мини Бобов дол”, показва съдебно-икономическата експертиза на прокуратурата. Парите са от несъбрана добивна такса от концесионера на находището. Това стана ясно от прессъобщение на държавното обвинение, в което се посочва, че спецзвеното “Антикорупция“ е предявило прецизирано обвинение на Овчаров. След изготвяне на експертиза на Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на 8 940 231,47 лева, съобщи пресцентърът на прокуратурата.
Разследването е установило, че въпреки задълженията си като министър и принципал на „Мини Бобов дол“, не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор. Той пък не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с „Ораново“ ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството.
Щетите, които са настъпили за „Мини Бобов дол“ ЕАД, представляват неплатени наемни суми от договора с „Ораново“, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от „Мини Бобов дол“. Внесена е конкретизация и по обвинението на Овчаров за извършено от него престъпление по служба, извършено в периода 31.05.2006 – 26.02.2007 г. при условията на продължавано престъпление. На 31.05.2006 г. той е превишил властта си, като дал разрешение на „Мини Бобов дол” ЕАД да сключи договор за наем с „Ораново“ ООД, като иззел правомощията на Министерския съвет съгласно чл.5, т.3 от Закона за подземните богатства. По силата на този договор е дадено право на „Ораново“ да организира и управлява подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Законът за концесиите.
От това са настъпили значителни вредни последици за „Мини Бобов дол“ и държавата, изразяващи се в осъществен неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението. Като не се е съобразил с разпоредбите на Закона за подземните богатства – а именно концесията е следвало да се предостави на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и притежават необходимите технически, управленски и финансови възможности, Овчаров предложил на Министерския съвет да вземе решение за прехвърляне на права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол“ от държавното дружество на „Ораново“ за срок от 35 години. На 26.02.2007 година пък сключил допълнително споразумение №1 към договор за предоставяне на концесия на „Мини Бобов дол“ и от това са настъпили значителни вредни последици за „Мини Бобов дол” ЕАД и държавата, изразяващи се в лишаване на държавното дружество от предмета на дейност, уточниха от прокуратурата.
„На практика Румен Овчаров е подарил държавни богатства на едно частно дружество”, коментира на брифинг говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.
„Ако при първоначалното обвинение бяхме установили, че щетата е в размер на около 4,5 млн. лева, то сега, в резултат на изследването на вещите лица, установихме, че щетата за „Мини Бобов дол“ е в размер на близо 9 млн. лева“, допълни тя.

Please follow and like us: