Стотици видяха за първи път документи от Комисията по досиетата на изложба за 70 г. от гибелта на Никола Петков в Благоевград

Домакинът на експозицията от БЗНС Венцислав Кавазов: Този голям антикомунист е жертвал всичко за България, дори живота си

 

Документална изложба по повод 70 години от гибелта на Никола Петков показа общинската организация на БЗНС в Благоевград. Стотици благоевградчани разгледаха експозицията на площад „Македония”.

В нея бяха представени уникални снимки и документи от Държавния архив и Комисията по досиетата, показана за първи път.

Домакин на събитието в Благоевград беше председателят на местната организация на БЗНС – Венцислав Кавазов. „В дни като този човек неминуемо се замисля за своя принос към страната си. Този голям антикомунист е жертвал всичко, дал е всичко за България, включително и живота си. Нека историята се помни, за да може да се взимат поуки, да се дава пример, да се вижда и зачита делото на стойностните личности, обичали страната си.

Никола Петков е един необходим пример за младите хора – пример на родолюбец и човек, показал какво значи жертвоготовност, идеали за свобода и независимост. Какво значи принципност и морал – думи, които трябва да се използват с огромна отговорност в днешно време! От нас зависи бъдещесто на страната ни. Ние ще покажем била ли е напразна саможертвата на толкова ярки личности в историята. Дано не разочароваме идните поколения с постъпките си“ – заяви общинският председател.

Земеделският лидер и водач на опозицията след 1944 година Никола Петков е убит от комунистическия режим през 1947 г. Пътуваща фото- и документална изложба се показва в 20 града в страната, бе представена в Народното събрание, а предстои и в Европейския парламент.