Строителни босове: Санирането на блокове №1 и 3 в жк „Бистрица” и №1 в жк „Дупница” ще се забави със 150 дни, чакаме по 115 дена за един подпис, зам.-кметът Китанова си заминава към 14 часа за София

Олга Китанова

 

„Работата по приключването на санирането на трите блока №1 и 3 в жк „Бистрица” и блок №1 в жк „Дупница” се забавят със 150 дни по вина на зам.-кмета на община Дупница Олга Китанова.

Зам.-кметицата заключва преписките в кабинета си и си тръгва в 14 часа към София. Това е недопустимо”, пишат в писмо до редакцията технически ръководители на строителните бригади.

„Работниците ни напускат, защото нямаме възможност да им плащаме. Бригадите бягат, защото не може да се разплащаме. Акт 19, който е за плащане, е разписан и приет от надзора, от инвеститорски контрол, от председателите на сдруженията. Разполагаме с всички съпътстващи документи, чакаме единствено подпис от общината за резолюция. В други общини това се прави за ден и преписката отива в банката за развитие и до три дни има пари за строителя. В Дупница тази резолюция се чака 115 дни. Това се нарича обезсилване на строителя. Как да си задържим работниците?

Това се случва в Дупница. Мениджъри от фирмите се молят на Китанова за един подпис.

Как се строи блок за над 1 млн. без междинни плащания, искам да отговори Китанова. Себестойността му при 1 млн. е около 700 000 лв., които фирмата трябва да извади. Строителят няма интерес да бави, не се плаща на ден, че да протакаме.

Фирмите имат писма с входящи номера в общината за тези забавяния”, оплакаха се строителни босове.