Важно! Изготвят кадастър на 9 села по поречието на р. Палакария в Самоковско, инж. Савова: Кадастралната карта не разрешава спорове за граници

 Кметовете на Ярлово, Ковачевци, Поповяне, Алино, Белчин, Клисура, Рельово, Продановци и Райово са натоварени с разясняването на процедурата

 

Готви се кадастър на 9 села по поречието на Палакария – Самоковско. Чрез обществена поръчка Агенцията по кадастър е възложила на фирма „ГБС – имоти” изготвянето на кадастър на селата по поречието на река Палакария  – Ярлово, Ковачевци, Поповяне, Алино, Белчин, Клисура, Рельово, Продановци и Райово.

Това стана ясно на проведена разяснителна среща преди дни в община Самоков. На срещата присъства началникът на отдел „Геодезия и кадастър” в общината Юри Бодуров, представител на фирмата изпълнител, началникът на Служба по кадастър – София област, инж. Светломира Славова и кметовете на населените места. Разяснени бяха процедурите, които предстоят, като задачата на кметовете е да им дадат гласност. Във всяко кметство ще бъде обособена стаичка, където ще се правят консултации и ще се приемат документи за собственост и скици на имотите. Не е необходимо да се вадят актуални скици. Може да се предоставят всякакви налични скици. Документи могат да се изпращат и по имейл на Служба по кадастър – София област.

В момента фирмата изпълнител прави геодезическата мрежа на всяко населено място. От следващата седмица ще започне разяснителната кампания по населените места, като ще бъдат организирани срещи със собствениците на имоти и ще бъдат разяснени дейностите, които предстоят. По график ще се направи анкетиране, при което собствениците на имоти трябва да предоставят документи, с които се идентифицират като такива. До края на другата седмица по селата и на сайта на агенцията ще бъде обявен графикът за провеждане на анкетирането с определената за всяко село дата. Инж. Бодуров даде указания на кметовете да извадят скици на общинските имоти, за да бъдат отразени в кадастъра. Те трябва да кажат на жителите на селото добре да оформят границите на имотите си, за да бъдат точно отразени в кадастралната карта. Когато започне същинската работа, служители на фирмата изпълнител ще се наложи да влизат в дворовете на имотите, за да извършат заснемане. Собствениците имат право да откажат достъп, но трябва да знаят, че в този случай имотът няма да бъде отразен в кадастъра и след това, ако се наложи разпоредителна сделка, документите, които трябва да си извадят, ще бъдат за тяхна сметка. Инж. Савова каза, че много често се смята, че чрез кадастралната карта могат да се решат спорове за граници. Това не е възможно, тъй като кадастралната карта не разрешава материалните спорове. Ето защо е желателно спорните процедури за имоти да бъдат приключени преди изготвянето на картата. В противен случай се отразяват като „ограничени имоти”.

Другият въпрос, дискутиран на среща, е относно сградите без документи. Разяснено бе, че тези сгради се заснемат и се отразяват в кадастралната карта, но без собственост. След изготвянето на кадастралния план, той ще бъде представен за обществено обсъждане и всички собственици на имоти в петте населени места ще могат да се запознаят с него, както и да подават възражения в установения в закона срок, съобщава община Самоков.