Кметът Владимир Джамбазов откри първия по рода си джаз фестивал в община Долна баня, Лиляна Драганова и Любомир Денев раздаваха грамоти

 

Самодейците от клуба по латинотанци с ръководител Даниела Методиева и дамската група за градски песни на Ангел Бояджиев също се изявиха на сцената

 

Кметът на Долна баня Владимир Джамбазов откри първото издание на международния Арт и джаз фестивал в новото село Свети Спас в подножието на Рила.

Културното събитие, обединяващо изкуство и музика, въпреки студеното и дъждовно време, събра десетки изпълнители и зрители както от страната, така и от чужбина. Успоредно с джаз и етномузика на сцената звуча и автентичен фолклор, и стари градски песни, като се редуваха изпълненията на местни и гостуващи състави и групи от съседните общини. Подредени бяха различни арт ателиета и занаятчийски работилници, предлагащи местна кулинария и плетива, рисунки върху камък, коприна и други.

Кметът Джамбазов поздрави участници и публика, като си пожела културното събитие да стане традиция и всяка година да събира все повече изпълнители и зрители, като в програмата му се добавят и нови идеи и неща. Празничен благослов към присъстващите домакини и гости на фестивала отправи и енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Директорът на фестивала – известният композитор и музикант Любомир Денев, който живее в най-новото село в страната Свети Спас, представи двудневната програма и пожела успех на всички участници и приятни мигове на публиката в неговия прощъпулник. Първи на сцената се представи единственият военен биг бенд от Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев и солист Цветомир Цанков, след което за всички пя вокалната група “Спектрум”. Много аплодисменти и овации от публиката събраха и изпълненията на Университетския смесен хор “Фолк-джаз формация” при Нов български университет с диригент доцент доктор Георги Петков, на вокалното трио “Евридика”, на Любомир Денев квартет и Весела Морова вокал, както и на специалните гости от Англия THE SWALE VALLEY STOMPERS.

Вторият фестивален ден бе определен и за съпътстващата арт програма на културното събитие. На сцената се изявиха местни и гостуващи фолклорни, танцови и певчески групи, а свои щандове с кулинария, плетива, рисунки, снимки и други изделия подредиха местни клубове и фирми. Сред тях бяха жените от пенсионерски клуб “Надежда” с председател Атанаска Лазарова и тяхната вкусна местна кулинария, плетивата на инвалидите от Сдружението на хората с увреждания “Венетица” с председател инж. Светла Стоименова, Народно читалище “Рила-1898”.

В концертната програма на сцената се изявиха самодейци от клуба по латинотанци при Народно читалище “Рила-1898” в Долна баня с ръководител Даниела Методиева и дамската група за градски песни “Сладък спомен” с ръководител Ангел Бояджиев, женската фолклорна група “Веселие” при Народно читалище “Просвета-1939” от съседното село Марица и дамската група за стари градски песни “Еделвайс” с ръководител Васил Сотиров, женските фолклорни групи “Здравец” и “Детелини” при Народно читалище “Христо Ботев-1903” – село Радуил, както и танцовият състав “Лудо младо”. Много добре се представиха и самодейците от вокална група “Солей” при Народно читалище “Слънце-1879” от Ихтиман, като всички изпълнители получиха от председателката на Общинския съвет в Долна баня Лиляна Драганова и фестивалния директор Любомир Денев специални грамоти от община Долна баня за своето участие и представяне в първото издание на международния Арт и джаз фестивал.

За приятното пребиваване на изпълнители и зрители по време на двата фестивални дни община Долна баня почерпи всички с безплатна вкусна скара.

Първото издание на международния Арт и джаз фестивал бе подкрепен от местни фирми и предприемачи, като съдействие оказаха “Транспайс-България”, “Силвекс”, “Тиже”, “Елбат”, “Булмет”, “Бяла вода”, “Арт Елит”, “Ратан”, “Норт Шипинг”, “Марани тур”, “Долна баня Строй”, Ферма “Щраусово забавление”, Потребителна кооперация “Напредък”, ЕТ “Никол” – Ивелина Джамбазова, Николай Лимбизийски, Петър Драганов и с любезното домакинство на хотел “Природа”.