Самодейците от клуба по латинотанци с ръководител Даниела Методиева и дамската група за градски песни на Ангел Бояджиев също се изявиха на сцената

 

Кметът на Долна баня Владимир Джамбазов откри първото издание на международния Арт и джаз фестивал в новото село Свети Спас в подножието на Рила.

Културното събитие, обединяващо изкуство и музика, въпреки студеното и дъждовно време, събра десетки изпълнители и зрители както от страната, така и от чужбина. Успоредно с джаз и етномузика на сцената звуча и автентичен фолклор, и стари градски песни, като се редуваха изпълненията на местни и гостуващи състави и групи от съседните общини. Подредени бяха различни арт ателиета и занаятчийски работилници, предлагащи местна кулинария и плетива, рисунки върху камък, коприна и други.

Кметът Джамбазов поздрави участници и публика, като си пожела културното събитие да стане традиция и всяка година да събира все повече изпълнители и зрители, като в програмата му се добавят и нови идеи и неща. Празничен благослов към присъстващите домакини и гости на фестивала отправи и енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Директорът на фестивала – известният композитор и музикант Любомир Денев, който живее в най-новото село в страната Свети Спас, представи двудневната програма и пожела успех на всички участници и приятни мигове на публиката в неговия прощъпулник. Първи на сцената се представи единственият военен биг бенд от Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев и солист Цветомир Цанков, след което за всички пя вокалната група „Спектрум“. Много аплодисменти и овации от публиката събраха и изпълненията на Университетския смесен хор „Фолк-джаз формация“ при Нов български университет с диригент доцент доктор Георги Петков, на вокалното трио „Евридика“, на Любомир Денев квартет и Весела Морова вокал, както и на специалните гости от Англия THE SWALE VALLEY STOMPERS.

Вторият фестивален ден бе определен и за съпътстващата арт програма на културното събитие. На сцената се изявиха местни и гостуващи фолклорни, танцови и певчески групи, а свои щандове с кулинария, плетива, рисунки, снимки и други изделия подредиха местни клубове и фирми. Сред тях бяха жените от пенсионерски клуб „Надежда“ с председател Атанаска Лазарова и тяхната вкусна местна кулинария, плетивата на инвалидите от Сдружението на хората с увреждания „Венетица“ с председател инж. Светла Стоименова, Народно читалище „Рила-1898“.

В концертната програма на сцената се изявиха самодейци от клуба по латинотанци при Народно читалище „Рила-1898“ в Долна баня с ръководител Даниела Методиева и дамската група за градски песни „Сладък спомен“ с ръководител Ангел Бояджиев, женската фолклорна група „Веселие“ при Народно читалище „Просвета-1939“ от съседното село Марица и дамската група за стари градски песни „Еделвайс“ с ръководител Васил Сотиров, женските фолклорни групи „Здравец“ и „Детелини“ при Народно читалище „Христо Ботев-1903“ – село Радуил, както и танцовият състав „Лудо младо“. Много добре се представиха и самодейците от вокална група „Солей“ при Народно читалище „Слънце-1879“ от Ихтиман, като всички изпълнители получиха от председателката на Общинския съвет в Долна баня Лиляна Драганова и фестивалния директор Любомир Денев специални грамоти от община Долна баня за своето участие и представяне в първото издание на международния Арт и джаз фестивал.

За приятното пребиваване на изпълнители и зрители по време на двата фестивални дни община Долна баня почерпи всички с безплатна вкусна скара.

Първото издание на международния Арт и джаз фестивал бе подкрепен от местни фирми и предприемачи, като съдействие оказаха „Транспайс-България“, „Силвекс“, „Тиже“, „Елбат“, „Булмет“, „Бяла вода“, „Арт Елит“, „Ратан“, „Норт Шипинг“, „Марани тур“, „Долна баня Строй“, Ферма „Щраусово забавление“, Потребителна кооперация „Напредък“, ЕТ „Никол“ – Ивелина Джамбазова, Николай Лимбизийски, Петър Драганов и с любезното домакинство на хотел „Природа“.