Нели Янкова и Ирина Николова от НПО „Помощ за животните Дара”: Гледачът Иван полива с ледена вода кучетата от приюта в Дупница, псува доброволци

Нели Йорданова

 

 

Нарушенията на Закона за защита на животните (ЗЗЖ) в приюта за бездомни кучета в Дупница продължават, твърдят от НПО „Помощ за животните Дара”. Нели Янкова и Ирина Николова от Управителния съвет на организацията са подали сигнал за случващото се в приюта до кмета на общината Методи Чимев.

Ирина Николова

„Получихме сигнали оплаквания от доброволци, посещаващи приюта. Новият правилник по предписание трябваше да е готов до 26 август и да назначите управител. Управител не е назначен.

Заварени в приюта мокри кучета

Иван – ловецът, изявяващ се като командващ в приюта, нарушава правилника и в разрешеното време за посещение не е допуснал доброволците да влязат в приюта. Гледачът е да почиства клетките и да полага грижи за животните. Той не изкарва животните от клетките и мие направо с маркуча. И полива със студена вода и животните”, пишат Янкова и Николова в сигнала си. Двете подчертават, че помощта на доброволците е голяма, тъй като разхождат и хранят животните.

„С помощта на представителите на организацията ни в Дупница НПО „Дара” само за няколко дни съдейства за намирането на осиновители и бяха осиновени няколко от кучетата в приюта.

Факсимилета от ветеринарни клиники, спасявали кучета от дупнишкия приют след намесата на д-р Ангелов

Носим храна за животните и помагаме в осиновителския процес.

А всъщност доброволците ни не са били допуснати в приюта и са били обиждани грубо от същия гледач, който им е крещял и ги е псувал. Категорично заявяваме, че няма да търпим и толерираме такова отношение.

Клетките са заварени мръсни и мокри и освен гладни животните са били и целите мокри. Мокри са били и малките бебета, които всъщност не знаем защо са в приюта, когато нито храна има (най- малко за бебета), а това противоречи и нарушава закона.

За пореден път ви молим да вземете отношение, да се спазва законът. И в приюта да заработят само и единствено хора, имащи отношение към животните.

Абсолютно не сме съгласни да се дискриминират доброволците и персоналът да нарушава Наредба 41 и ЗЗЖ. Това е последно предупреждение, след което ще информираме медиите, ще покажем истинското положение в приюта и ще поискаме уволнение за нехуманно отношение на работещите в приюта”, казват Нели Янкова и Ирина Николова.

Те продължават разказа си: „На 15.09.2017 г. най-възпитаната доброволка Елена Вуковска (по думите на персонала на приюта) беше доведена до сълзи само защото изведе две кученца на повод, при което гледачът ги е облял с ледена вода и й казал да се маха веднага, пречила му е да чисти клетки и да облива нещастни животни с маркуч. Това причинява стрес на животното, както е описано в чл. 7 от ЗЗЖ, и се смята за жестоко отношение към последните. Колкото и да съобразяваме с правилника на вътрешния ред, тези 2-3 часа, обявени за посещения, ни се отнемат, което е нарушение. Постоянни унижения и нарушения на нашите права, дадени ни по закон с решение от съда, не могат да продължават.

Днес стресираната доброволка отказа да посети приюта. Това ли се цели? Осведомихме служителите на ОДБХ в Кюстендил и служителите на БАБХ. Осведомяваме и ВАС.

Молим за незабавни мерки за възстановяването на нормалния режим на работа в общинския приют в поверената Ви община. Чакаме новия правилник. Държим да знаете, че успяваме да осиновяваме кучета от приюта в прекрасни български семейства. Подпомагаме го с храна, лекарства и ваксини за бебета.

Допринасяме за намаляване броя на кучетата в Дупница. Държим ловецът Георги да не пълни приюта с бебета, а приоритетно да довежда майки родилки за кастрации. Граждани трябва да бъдат санкционирани за неконтролируем разплод, а не да им помагате да отглеждате нежеланите потомства, събрани от селата”, посочват Янкова и Николова. Писмото до градоначалника е от 18 септември.

Чрез пиара на община Дупница Христо Апостолов потърсихме коментар за твърденията на НПО.

От организацията изпратиха в редакцията на „Вяра” и снимки на животни, оперирани от доктора на приюта Ангелов. „Не може да шиеш с неразградими конци, не може да забравяш марли и прочие. Ние си знаем какво ни струва да изкарваме за лечение животните, минали под „лекарското” умение на Ангелов”, казва Нели Янкова за кастрирани от ветеринаря животни.

„Продължаваме да настояваме за освобождаването му… Много животни бяха изведени и закарани по спешност в клиники за повторна операция след вещото кастриране от “доктора”. Имаме епикризи, които също изпращам”, сподели за „Вяра” във връзка със случващото се в приюта председателят на Българска федерация за защита на животните ”Всички сме равни” Милка Водева.