Кметът Владимир Георгиев да ни каже какво ще се гради и законно ли е придобито мястото, ако бъде изградена високо строителство, ниските етажи ще потънат в тъмнина, притесняват се жителите на квартала

Самоковци се вдигат на протест заради продаден имот върху детска площадка в жк „Самоково”. Недоволните жители твърдят, че общинска администрация начело с кмета Владимир Георгиев е дала разрешение за строеж, без да пита жителите от квартала. Върху въпросния терен от години има изградени детски катерушки и децата на живеещите в квартала играят там.

Владимир Георгиев

По думите на хората не е спазено необходимото отстояние на строежа от най-близките жилищни блокове и че процедурите са били осъществени, без да бъде проведено обществено допитване. „Ще се борим докрай! От години между блоковете 3, 4 и 8 в квартал „Самоково“ има изградена детска площадка. Тя е единственото близко място, където децата от квартала могат да играят”, разтревожено споделят хората. Преди дни жителите виждат, че мястото е заградено и предстои строеж. Разбират, че върху детската площадка ще се изгради високо строителство. Това според тях не би следвало да е позволено от администрацията, защото теренът е „зелена площ“ и призоваха кметът Георгиев да извърши незабавна проверка и да им оповести резултатите. „Защо никой не поиска нашето съгласие или несъгласие чрез обществено допитване за строеж?“, шокирани са хората в квартала. “Според нас не би следвало да е позволено, защото теренът е „зелена площ“. За нас не става ясно теренът чия собственост е – общинска или частна собственост, спазени ли са всички процедури, ако е продаден?“ – питат още хората. Те възнамеряват да заведат жалба до общината и започват събирането на подписи в района. „Оставаме без зелена площ, а държим на този терен. Мястото в момента е оградено с мрежа, поставени са строителни материали, колци, които ограждат терена. На същото място все още има детска площадка. По наши спомени детската площадка е изградена по времето на предишния кмет Николов. За нас не е известно тук какво ще се строи. Община Самоков непрекъснато тръби и твърди, че се изграждат зелени площи, алеи, паркове, места за отдих и детски площадки, а за нас е необяснимо, че една детска площадка се разваля и на нейно място се поставя обект. Вместо мястото да бъде облагородено и да се възобнови детската площадка, се превръща в незнайно за нас място. Обръщаме се с молба към кмета на града да обясни какво е предвидено на този терен. Проведен ли е търг, конкурс? Ако бъде изградено високо строителство, ние, живеещите по ниските етажи, ще бъдем  денонощно в тъмнина. Желаем официална информация, не желаем да се спекулира по темата, не търсим и конфликти. Молбата ни е чрез страниците на вестник „Вяра“ община Самоков да излезе с официална информация законно ли е придобито мястото, законно ли е да се изгражда обект на зелените площи и пешеходни алеи? Няма да се предадем и ще се борим докрай“, заяви още жителка, пожелала анонимност.

 

 

 

1 коментар

  1. Стига сте ревали бе….за това нема развитие на града защото се „децата“ кой го е грижа за тях?
    Малко ли площадки и градинки има?

Comments are closed.