Депутатът Ивайло Константинов: Парламентът отхвърли оставката на Делян Добрев

Депутатите отхвърлиха оставката на народния представител Делян Добрев.
“Делян е способен, трудолюбив и умен човек. При това и честен човек. Пое отговорността за всичко!” – изреди похвали за съпартииника си депутатът Ивайло Константинов от Дупница.

Добрев депозира вчера оставката си заради скандала “Кум гейт” в Хасково. 

В пленарната зала дебатите за и против оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев започнаха със скандали. Цялата парламентарна група на Бойко Борисов застана в подкрепа на Добрев, а народният представител Спас Гърневски лично го помоли да си оттегли оставката. След думите си от парламентарната трибуна Гърневски отиде и прегърна Добрев.

“Защо атакуват Хасково, защо атакуват Делян Добрев? Защото Делян Добрев е един достоен български политик и парламентарист, на местно ниво Делян Добрев сплотявайки организацията в Хасково разгроми комунистическата партия в област Хасково”, обясни Гърневски. И се обърна към Добрев с думите: “Моля те да не се хващаш на тези ниски комунистически уловки и номера“.

От опозицията също взеха участие в дебата. Депутатът от БСП Славчо Велков коментира от трибуната, че не би искал да е в положението на Делян Добрев. “Г-н Добрев е млад човек, аз му съчувствам в положението, в което се намира, но той заяви, че ще подаде оставка”.


Депутатът Делян Добрев благодари на всички за подкрепата в последните дни и обвини колежката си Елена Йончева, че е негов палач:

“Получих голяма подкрепа последните 3 дни и съм изключително благодарен. Благодаря на всички за тази безпрецедентна подкрепа за един обикновен политик като мен в България. Г-жо Йончева, аз ще запомня политиката с всичко, което съм свършил през тези години. А вие ще се запомните, като мой палач и убиец в политиката”, допълни Добрев. И се обърна към нея с думите, че първото нещо, което ще направи е да си потърси правата в съда за всичко, което тя му е причинила.

Борисов: Морално е кметът на Хасково да си подаде оставката

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС, архив

Моралното е кметът на Хасково да си подаде оставката и да се направят нови избори там. Това е демокрацията и най-добрият начин човек да си изчисти името. Не знам дали Делян Добрев иска да става кмет на града, категоричен е Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов определи оставката на Добрев, като достоен акт. “Това не значи, че приемаме вина. Оттегляйки се, той трябва да докаже сега кое е клевета”, подчерта Борисов.

Добрев депозира оставката си, БСП с нови обвинения

“Отдавна думата кум няма значение в обществото, което е имало едно време. Сега това е един акт при младите хора да търсят даден човек да сложи един подпис, за да се узакони бракът“, заяви премиерът.

„Да, има братовчедка, сложил ли си е подписа като кум, сложил. Това е истина. Темата как е управляван града, обаче, не стои. Дори нахалството на кмета да не си отива заедно с Добрев, не го разбирам. Това е истината. В разговора ми с Добрев се сетих, че той желае да покаже именно такъв морал, подавайки своята оставка”, допълни още премиерът.

 

Лидерът на Воля Веселин Марешки обвини колегите си е пленарната зала, че този дебат е един театър и помоли сцената да бъде прекратена:

“Ние от политическа партия “Воля” не можем да си позволим да ни вкарвате в този театър. Театърът обаче не го правим ние, театърът го правите вие – ние сме публика, както и целият български народ”, коментира Марешки.