Йордан Ортакчийски защити новия шеф на кооперацията в Новоселяне Ивайло Ранов, твърди: С устна договорка предишният председател Михаил Ранчев даде под аренда 600 дка земя, парите ги няма

Йордан Ортакчийски

Синдикалистът Любомир Стефанов: Хората на Ранов са разбили склада, това е абсолютно нарушение, мандатът на досегашното ръководство още не е изтекъл

Новото ръководство на ТПК „Васил Левски” в бобовдолското село Новоселяне няма намерения да заграби кооперацията. Това заяви Йордан Ортакчийски, който членува в кооперацията, обработваща около 30 дка имот, наследен от баща му. Ортакчийски дойде в редакцията и защити новоизбрания шеф на ТПК „Васил Левски” Ивайло Ранов, за когото има подозрения, че заедно със свои хора от новото ръководство иска да източи кооперацията.

Любомир Стефанов

Ортакчийски заяви, че скандалът в бобовдолското село избухва, след като досегашният председател Михаил Ранчев не дава отчет и след кражба на жито от член-кооператор, чието име отказа да съобщи.

Йордан Ортакчийски твърди: „Въпросният Михаил Ранчев втори-трети месец не могат да го накарат да дойде, с полиция, с прокуратура, постоянно е в болнични. Това принуди хората да запечатат склада. При провеждането на събранието хората, които го организираха, бяха пропуснали една клауза, не беше упомената датата. За това се хванаха от Агенцията по вписванията и се наложи да се повтори процедурата за избор на събрание.

Това, което навява хората на мисълта, че се прави злоупотреба, е, че Михаил Ранчев е дал с устна договорка в местността Дворище един масивен блок от 600 дка на арендатор, който да го засее и да си го ожъне. Имали са и уговорката той да подготви блока за следваща сеитба. Това накара хората, включително и мен, да изберем нов управител. Касае се за липса на много пари. Там са взимали субсидия и това е в обсега на Икономическа полиция – Бобов дол. Сигнализирана е и прокуратурата. Г-н Любомир Стефанов използва високопарни думи, че новота управа иска да заграби кооперацията. Няма такова нещо”.

Ортакчийски дори смята, че кооперацията трябва да плати на досегашния тракторист за стопанисването на трактора.

„Тракторът наистина е в двора на управителя. Но това е така, защото кооперацията няма подходящо място, където да го пазят. Той не ползва трактора за лични нужди. Ако го оставят в стопанския двор, той е разграден двор. Те дори нямат и СОТ за охрана. Сега дори хората предложиха да се мисли нещо Ивайло да го обезвъзмездят, да му платят. 7-8 г. тракторите стоят в двора му, има си хале. Новият трактор, на който гаранцинният срок мина, счупи скоростна кутия, за която са идвали от фирмата и са го ремонтирали. Това струва 1800 лв. и управителят Михаил Ранчев не ги е превел. Той не го ползва за лични нужди.

Стефанов твърди, че хората на Ивайло искат да се докопат до кокала, но това не е вярно. Стефанов искаше да се докопа до кокала. Той искаше да стане председател на кооперацията. Подкрепя го един бивш неин управител, чийто зет беше заловен, че прибира жито – два пъти си беше закарал вкъщи по 4 тона жито. Заради това тръгнаха разправии. Не е вярно, че новото ръководство иска да заграби кооперацията”, казва Йордан Ортакчийски.

Междувременно стана ясно, че новоизбраните шефове на кооперацията са отворили склада и вече раздавали рента. „Това е абсолютно нарушение, тъй като новото ръководство още не е встъпило в длъжност. Те са направили избор на нов председател, който не може автоматично да поеме функциите на досегашния, тъй като събранието не е било насрочено като предсрочно. Така старото ръководство трябва да продължи мандата си, който изтича през м. май”, заяви във вразка с отварянето на склада Любомир Стефанов. Той беше категоричен, че това е разбиване на склада. „Имат ли протокол за разбиването на склада?!”, пита Стефанов. Той подчерта, че има и други нарушения на новите шефове на кооперацията, които смята да оповести на по-късен етап.

Както писахме, дългогодишният лидер на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към мините в Бобов дол

Любомир Стефанов алармира чрез в. „Вяра”, че новоизбраният председател на ТПК „Васил Левски” в Новоселяне Ивайло Ранов и група хора около него се готвят да източат кооперацията. Стана ясно, че новите управници на кооперацията заключили склада с житото от тазгодишната реколта, предназначено за рента. Стефанов членува в кооперацията, обработваща земя на неговия баща, обясни, че е бил поканен да се занимава с проблемите й като експерт, при което е разкрил много нередности.