Паметникът Каменен кръст с думите на Яворов: „Братя, хвърляйте фесовете” откриха навръх 105 г. от Освобождението на Банско, кметът Икономов предостави терен

Кулминацията на празника е концертът на Влади Ампов-Графа и състезанието „Детето риболовец без дрога!”

Официално бе открит паметникът Хачкар (в превод от арменски – Каменен кръст) навръх празниците за 105 години от Освобождението на Банско.

Инициативата е на Съюза на арменците в България в лицето на председателя му Арутюн Овсепян, като кметът Икономов подаде ръка и предостави терен за неговото поставяне. Банско и Денят на неговото Освобождение бе избран от българските арменци с оглед на сходната съдба на двата православни народа с общ поробител, както и свързващото звено – Пейо Яворов, голям приятел както на Банско, така и на арменския народ. Паметникът е с формата на кръст, като в основата му са вградени безсмъртните Яворови слова „Братя, хвърляйте фесовете. От днес сте вече свободни българи”.

Паметният ден започна с тържествена света литургия в храма „Света Троица”, която премина в благодарствен молебен за всички, участвали в освободителните движения, както и за здравето на празнуващите. „Ако има българска земя, която никога не е свеждала глава пред османските поробители, която на всяко насилие е отвръщала с пушечен изстрел, то това е нашата земя! И всичко това заради онзи непримирим дух на банскалии! Този дух е кънтял в суровото слово на Паисий, в учеността на Неофит Рилски. Живял е в гърдите на Терзи Никола и Кир Благо Тодев. Осмислил е героизма на смъртната чета на Радон Тодев.

Този дух е жив и днес – така, както е жива паметта ни за героите и мъчениците ни. За тях в Банско няма смърт, няма забрава!”, бе част от тържественото слово, произнесено от кмета Георги Икономов пред паметника „Банско помни героите”. На възпоменателната церемония присъстваха още заместник областният управител на област Благоевград Иван Стоянов, кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на Общински съвет-Разлог д-р Мария Копанарова, председателят на Общинския съвет Петър Баряков, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани. В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.

Кулминацията на празника е концертът на Влади Ампов-Графа, както и любимото спортно състезание за деца – „Детето риболовец без дрога!”.