ОбС шефът на Дупница Емил Гущеров: Сезирам РДГ-Кюстендил, че ВИП чиновник от Благоевград препродава дърва,  предназначени за хората в Крайници

Емил Гущеров, Васил Стамберов, Илия Илиев и Александър Марков

Шефът на горското в Дупница Васил Стамберов: Имаме 10 000 кубика евтина дървесина от бял бор за огрев

 Дървата за огрев на населението в с. Крайници не достигат.

Кметовете на селата поставиха въпроси пред институциите, касаещи подгоовката за зимата

Същевременно високопоставен служител в горско предприятие в Благоевград препродава дървесина, предназначена за крайничани, в склад до бензиностанция „Лукойл” под село Самораново, алармирано бе на среща във връзка с подготовката за зимата, инициирана от председателя на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров. Той обеща съдействие по случая. „Ще сезирам Районната дирекция по горите (РДГ) в Кюстендил за това. Не може някой да си позволява да продава дърва, предназначени за населението, и хората да не могат да се снабдят”, каза Емил Гущеров.

Стана ясно също така, че 10 000 куб. м дървесина от бял бор за огрев, засегната от корояд, чакат купувачи в Дупнишко, оповести директорът на ТПДържавно горско стопанство Дупница” Васил Стамберов, който подчерта, че въпросните дърва за огрев са много по-евтини от предпочитаните дъбови и букови. „Прави ми впечатление, че на много места местните хора не искат дърва за огрев от иглолистна дървесина. Това за нас е проблем, а е проблем и за екологията и самата природа, защото ние в момента сме инвентаризирали над 10 000 кубика съхнеща дървесина от бял бор. Това са така наречените короядни петна, които се виждат отвсякъде. За мен това си е чисто природно бедствие и този бял бор почти си заминава. Имам една молба към вас да разяснявате на хората, които предпочитат дъбови и букови дърва, че това са много евтини дърва и дърва колкото щете можем да докараме”, обърна се към селските кметове в общината Стамберов. Шефът на горското поясни, че по Закона за горите имат разрешение за сеч на 99% от засегнатите от вредителя участъци, с което ще се помогне на гората да се спаси от корояда. Васил Стамберов посочи също, че освен споменатите 10 000 кубика дърва в момента се секат още 10 000 кубика. Районите от горите, в които ще се секат дърва за огрев на местното население, ще бъдат избирани така, че да са по-близо до населените места, ангажира се директорът на горското по настояване на управниците на селата. Стамберов обеща и преференции при осигуряване на дърва за гасаческите групи и хората, участващи в потушаването на пожари, които са извън тези групи. Тези хора ще могат да си набавят дърва първи и от по-близки места.

След срещата, продължила при закрити врата за медиите, информация даде ОбС шефът Гущеров. Стана ясно, че управителят на ВиК Илия Илиев е поел ангажимент още следващата седмица дружеството да започне да отстранява проблеми с водопроводната мрежа по селата. По настояване на кметовете на Баланово и Палатово в двете села ще се търси възможност за използване на местен водоизточник за напояване. На място следващата седмица ще отидат Илия Илиев и Емил Гущеров. Представителят на „Напоителни системи” Александър Марков е обещал да бъде направено проучване и да се търси вариант за свързване на метални тръби с тръбопровод в района на автокъщите в селата Пиперево и Блатино, от който да се ползва вода за напояване.

Гущеров също така обещал да се срещне с новия управител на „Напоителни системи” ЕАД, клон СтрумаМеста, Георги Такев. Председателят смята да убеди Такев да осигури на живеещите в сградата на ул. „Св. Ив. Рилски” достъп до паркинга в задния двор на ведомството.