Голям интерес сред бизнеса предизвика работната среща, организирана от Областната администрация на Софийска област, на която бяха представени възможностите за осъществяване на търговска дейност на територията на Руската федерация.

Чрез скайп връзка заместник-директорът по икономическите въпроси на Центъра на промишлеността на Република България в Москва г-н Цветозар Генчев запозна представителите на компании от региона с условията, които предлага центърът по отношение на отдаването на офис площи и складове, жилищно настаняване, съдействие при осъществяването на контакти на български фирми с руския бизнес и институции, маркетингови проучвания и други.

В срещата участваха фирми от общините Пирдоп, Челопеч, Годеч, Самоков, Етрополе, Елин Пелин, които развиват дейност в сферата на селското стопанство, туризма, производството на пластмасови изделия, добив и преработка на неметални полезни изкопаеми, производство на компоненти за електротехническата индустрия, транспортни услуги и др.

Те бяха приветствани от областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, който припомни своя ангажимент, поет при визита в Москва, да популяризира и представи възможностите на ЦПРБ пред бизнеса в региона.

По време на дискусията стана ясно, че малка част от фирмите са запознати с начините да отворят свои представителства в центъра и да използват преференциални условия за настаняване на своите служители, за обучение и да получат съдействие при реализиране на дейността си или организирането на изложения и работни посещения. В тази връзка те определиха срещата като изключително полезна за бъдещото развитие на компаниите си.

Представителите на бизнеса на свой ред предложиха да направят работно посещение и да се запознаят на място с капацитета и възможностите на центъра, а областният управител се ангажира да организира визитата и да съдейства и в бъдеще на компаниите, които имат интерес.

Центърът на промишлеността на Република България в Москва е с дипломатически статут и е част от структурата на Министерството на икономиката. Основните му функции са да подпомага български физически или юридически лица да реализират дейността си на руския пазар, да организира бизнес форуми, срещи, семинари, да подпомага мероприятия в сферата на образованието, спорта и културата. ЦПРБ разполага със складови и офис площи, жилища и паркоместа под наем на преференциални цени. На негова територия има още и българско средно училище.

1 коментар

 1. Кострома́ — город в России на реке Волге, административный центр Костромской области, речной порт. Население — 277 648 чел. Расположен в 344 км от Москвы. Площадь города составляет 144,5 км². Википедия
  Със този Русски град Самоков бе побратим!
  Всяко дете от Самоков , включително и сегашния кмет си пишеше писмо с другарче от Русия !
  Само с нашия побратим да развиваме търговски и туристически отношения на нас ни е достатъчно!
  Въпросът е какво ще им предложим ?
  Компир ли ?Пелети да се греят ли?
  Истината е много трагична!
  Няма заводи с производство няма какво да предложиме !
  Е какво остава ?
  Планина и минерална вода !
  На територията на Самоков няма нито един балнеолечебен център !
  При минералната вода която имаме това е непростимо!
  Община Самоков продаде Белчин Баня за жълти стотинки
  на един Арменски бизнесмен , който първото което направи беше да намали вътрешните басейни на половина !
  Още по-Римско време се е знаело ,че тази околия е известна с минералната вода!
  За картофите никой не споменава!
  Няма далновидни ръководители и бизнесмени ,затова и няма бизнес!
  Е те така че се кинеме!

Comments are closed.