“Марек Юнион-Ивкони” с убедителна победа над „Арда” (Кърджали) на старта на новия сезон

Малинга се фотографира пред витрината с купите и медалите на клуба.

 Новото попълнение Катбарт Малинга пристигна в петък и направи първа тренировка с тима

 

“Марек Юнион-Ивкони” (Дупница) стартира успешно сезона в Суперлигата. Момчетата на Иван Тасев надиграха в първия кръг с 3:0 (25:20, 25:17, 26:24 ) „Арда” (Кърджали) в спортната зала в Дупница.

Домакините налагаха темпото на играта още от самото начало на срещата и не срещнаха никакви затруднения на игрището през първите два гейма. В последнната част обаче последва отпускане в редиците на „Марек”, което на няколко пъти изправи щаба на тима на нокти. „Арда” успя да изравни при 18-18, а след това се стигна до инфарктното 24-24. Все пак до изненада в мача не се стигна.

В основата на победата на „Марек” беше добрата блокада, която им донсе 10 точки срещу едва 2 за съперника. Домакините всъщност превъзхождаха играчите от Кърджали във всички елементи. Те бяха по-добри в атака (60%-40%), както и при посрещането (72%-47%), реализираха и повече директни точки от сервис (3-1).

Най-резултатен за успеха на „Марек”беше Димитър Дулчев с 18 точки (1 ас, 61% ефективност в атака), а Станислав Величков добави 15 точки (1 ас, 3 блока, 75% позитивно посрещане и 61% ефективност в атака). За Арда Симеон Топузлиев заби 14 точки (38% позитивно посрещане и 52% ефективност в атака).

В следващия кръг на 13 октомври (петък) „Арда” гостува на „Черно море БАСК” във Варна, а “Марек Юнион-Ивкони” гостува на „Монтана”.

Междувременно екзотичното попълнение на “Марек Юнион-Ивкони” Катбарт Малинга пристигна в петък в Дупница. Волейболният национал на Уганда направи първа тренировка с тима. 21-годишният играч в следващите дни ще бъде тестван от Иван Тасев и помощникът му Радослав Асенов, а в понеделник ще премине медицински тестове.

“Научих много за Дупница и България от Окело Дауди. Той говори само със суперлативи за отбора, града и хората. Най-важното е, че както и него, така и мен ме посрещнаха с усмивка и добро отношение. Ще дам всичко от себе си, за да не разочаровам клуба и феновете с играта си. Чувствам се по-спокоен и сигурен като посрещач, но играя и като диагонал. Нека се аклиматизирам и започна тренировки пък треньорите ще преценят къде и на кой пост да играя. Залата е супер, градът ми харесва. Управителят на залата ме почерпи с една страшна вкусотия, която се нарича “еклер”. Разликата между волейболът в Африка и Европа е огромна, но затова съм убеден, че с много тренировки и труд ще успея да тръгна по пътя на Дауди. „Марек”, четох, а вече и видях, че е един от най-именитите в България и шансът, който ми се удава не трябва да го изпускам”.