Етнологът Веска Спасова от Кюстендил: Бая за здраве, в прогонването на уроки и уплаха се използват червен конец, обърната дреха, чесън…

Веска Спасова

Спасова представи на научен симпозиум практиките на баячките Божика Георгиева от с. Шишковци, Марийка Минчова от с. Мала Фуча, Катерина Михалкова от с. Голема Фуча, Марика Евтимова от с. Еремия

Етнологът в Историческия музей на Кюстендил Веска Спасова бае за здраве. Това тя разкри пред „Вяра” на симпозиума, организиран от местния Исторически музей „Акад. Йордан Иванов” в Кюстендил. Разработката на Веска Спасова „В ритуалния свят на баенето – символика и магичност“, предизвиква небивал интерес и извън научната общност. Освен изследването на ритуала „баене“ – слово, етапи, ритуални предмети, Веска Спасова представя практиките на баячки от Кюстендилско – Божика Георгиева от с. Шишковци, Марийка Минчова от с. Мала Фуча, Катерина Михалкова от с. Голема Фуча, Марика Евтимова от с. Еремия.

Специално за читателите на в. „Вяра“ Веска Спасова раказа: „Градивните елементи в баенето са водата и огънят, словото в ритуала е неделимо от ритуалния предмет. Често баячките отказват да кажат „тайните слова“ извън изпълнението на ритуала, опасявайки се, че така те ще изгубят силата си. Ритуалните предмети са строго специфични, в зависимост от това срещу какво се бае. Например в баенето срещу уроки и уплаха се използват червен конец, обърната дреха, чесън, кестен, синьо мънисто от гривната на коня, престояло там три дни; при психични заболявания – брашно, огън, яйце, сол. Важен елемент в ритуала е наличието на вяра от двете страни“.

Интересът на Веска Спасова към света на магичното е траен. Сред досегашните резултати от нейните изследвания особено интересна е изложбата “С дъх на билки – лечебни и магични”, подредена в музейната зала „Стримон“. В нея са показани над 70 лечебни растения от района, вплетени в ритуалност и магичност. Любопитните могат да видят билки за болки, разнообразие от лечебни рецепти, съвети на учителя Петър Дънов, лечебни методи на пророчицата Ванга, амулети и талисмани.

„Научното изследване и анализ на тези ритуали, на използваните в тях слова, предмети и атрибути не разрушава магичната им сила“, убедена е Веска Спасова. И допълва: „Вековните практики в областта на баенето, на билкотерапията, са доказали тяхната устойчивост и полезност“.