Читателите ни пишат: Автомивка и перачница замърсяват р. Банска в Кюстендил, от моста до „Кауфланд“ до плажа по водата плуват мазни петна

Подадохме сигнали до общината, казаха още кюстендилци

Автомивка и перачница на килими замърсяват река Банска в Кюстендил, сигнализираха читатели на в. „Вяра”. „Намиращата се на р. Банска – в района на магазин „Кауфланд“, автомивка, изхвърля директно в реката отпадните води и замърсява района чак до градския плаж”, оплакаха се пред „Вяра“ живеещи в тази част на града кюстендилци.

Автомивката е съчетана с перачница за килими и одеяла, което допълнително утежнява обстановката, казаха хората. „Години наред реката влачи кажи-речи през целия град мръсотиите на двете „миячници“, резултатът – освен отровената вода, в която и жабите едва оцеляват, е тежка миризма на бензин и разлагаща се мръсотия”, уточняват потърпевшите. „На автомивката мястото в никакъв случай не е тук. Услугата „пране на килими“ би могла да остане, но само при изграждане от собствениците й на ефективно пречиствателно съоръжение“, е тяхното мнение. Те твърдят, че не знаят кои са собствениците. Очакват отговор на подадените сигнали до община Кюстендил. „Харчат се много пари за облагородяване на района на реката. Вече са сменени плочките на тротоарите, работи се и по облагородяване на речното корито. Очевидно замисълът е да се оформи като зона за разходка и отдих. Дано се вземат мерки, защото не сме сигурни как някой ще се разхожда до замърсена река”.