Кметът на Дупница Методи Чимев от Норвегия: До няколко месеца внасяме проекта за смяна на уличното осветление в селата

Методи Чимев (вдясно) и Красимир Георгиев

 

Показаха ни сгради, в които са приложени различни механизми за енергийна ефективност, разказа градоначалникът, който е на работна среща в Осло

До 5 месеца община Дупница ще кандидатства за отпускане на средства за смяна на уличното осветление в селата. „В началото на месец март 2018 година ще бъде отворена мярката, по която ще внесем проекта за подмяна на уличното осветление в селата от община Дупница, обяви по телефона от Норвегия кметът на града инж. Методи Чимев.

Участниците в задграничното посещение

Той и зам.-кметът по европейските проекти Красимир Георгиев са в Осло на работна среща във връзка с осигуряване на средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, известен у нас като Норвежката програма. 17 са общините от цялата страна, които са реализирали успешно проект по тази програма и получиха покани за участие в мерките по енергийна ефективност, съобщиха от общинския пресцентър.

“Показаха ни някои сгради, където са приложени различни механизми за енергийна ефективност, които могат да бъдат приложими и у нас, в зависимост от проектите, които ще изготвим. Това ни дава ясна представа за конкретния ефект, който ще има, така че имаме вече варианти за такива сгради, които са общинска собственост и за които да изготвим проекти. Водещ проект ще ни бъде подмяната на уличното осветление в селата. Вчера с Георгиев имахме официални срещи с част от партньорите, всички от Норвегия, разбира се, с които ще си партнираме при реализацията на намеренията ни, за да бъдем готови напълно с документите при отварянето на мярката. Днес имаме още една такава среща с други партньори от Норвегия в тази сфера, с които ще коментираме конкретни наши идеи и възможностите за реализация”, допълнил Чимев пред пиара на общината Христо Апостолов.
Кметовете и заместници на българските общини, които са в Осло, в сряда са имали и среща с посланика на България в скандинавската страна Румяна Митрева.