Бунтът на пожарникарите! Самоковски огнеборци бранят от закриване службата в Боровец, хотелиери: Искаме съдействие от премиера Борисов, обречени сме, ако се запали хотел

 

Пожарникарите отново излизат на протест, в него се включват и колегите им от Самоков. Те са недоволни от политиката на МВР в сектора, като двете страни продължават да не се разбират за предвидения бюджет и увеличението на заплатите.

Венцислав Станков

Протестът е предвиден за тази събота, 14 октомври. Председателят на синдикат “Огнеборец” Венцислав Станков посочи трите основни причини, които отново ще изкарат огнеборците на протест. “Неадекватните политически решения, които се взимат от МВР – закриването на районни служби – едната от които в курорта Боровец, недостатъчният проект на бюджет за 2018 г. и не на последно място – увеличаване на доходите на служителите”, подчерта той. “Нашите искания са за 15% увеличение на заплащанията на служителите. Изпитваме изключително големи нужди и потребности от осигуряване на техника и финансов ресурс”, категоричен бе Венцислав Станков. Той добави, че към момента получават отказ от МВР за допълнителна информация кои ще бъдат закритите районни служби. Засега пожарникарите знаят единствено за тези в Боровец и Пампорово. По думите на Станков това са доста натоварени пожарни служби и времето за реакция ще се удължи изключително много, ако те бъдат затворени. Пожарната не реагира само при пожари, а също при природни бедстия, ПТП-та, предупреди пожарникарят.

“В протеста ще се включат и самоковски пожарникари. Все още не е ясно колко служители ще участват, върви организацията за това”, коментират от сектора. По думите им от 9 години заплатите в пожарната не са увеличавани, млад огнеборец започва работа с около 650 лева заплата и вероятно това е причина за отлив на кадри. „През годините се съкращаваха служители, а това доведе до невъзможност да бъдат попълнени екипите. Сега няма кого да съкращават и затова решиха да закриват най-малките служби. На този етап никой не казва кои ще са тези участъци, всички ще разберем в последния момент. Служебното ни ръководство е наясно с проблемите в системата. Време е да го разбере и политическото ръководство“ – посочиха още.

Кметовете на засегнатите от готвената реформа общини Самоков и Чепеларе – Владимир Георгиев и Чакърова, са изпратили писмо, с което изразяват своето несъгласие. Същото е подкрепено от Мариян Беляков – изп. директор на „Пампорово” АД, и Благовестка Томова – председател на Съюза на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец. „Обезпокоени сме от изнесената информация за закриване на РСПБЗН Пампорово и Боровец” – се казва в изпратеното до Валентин Радев – министър на вътрешните работи, и Николина Ангелкова – министър на туризма, обръщение. То е адресирано и до народните представители от двете общини в 44-тото НС, от които също се чака съдействие за преразглеждане на решението. „Закриването на двете секции ще обрече хиляди туристи и жители на ненужен риск, а следва да се вземе предвид, че тези големи зимни курорти генерират значителни приходи в държавния бюджет от ДДС, данък печалба и данък сгради. Структурна промяна в броя, състава и районите на действие на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението следва да бъде извършена след задълбочен анализ на дейността, тяхната натовареност и спецификите на районите, които обслужват“- се казва в писмото.

В заключение настояват да бъде проведено широко обществено обсъждане и изготвена оценка на въздействието на предприетите структурни промени в организацията на регионалните структури на ГД ПБЗН с оглед изследване резултатите и предотвратяване на негативни последици от закриването на РСПБЗН-Пампорово и РСПБЗН-Боровец. Хотелиерите от своя страна са категорични, че  Боровец, който е национален курорт, задължително трябва да има противопожарна служба. „Ние от Сдружение „Съюз на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец“ категорично заявяваме, че Боровец, който е национален курорт, задължително трябва да има противопожарна служба. Без пожарна няма сигурност за туристите, легловата база е над 10 хил., територията обхваща над 350 хиляди декара гори.”

Управители на хотели споделиха още пред „Вяра“: „Никой официално не ни уведоми за тази промяна. Имаме нужда от пожарна в Боровец. Ще търсим съдействие от премиера Бойко Борисов, министър Ангелкова, ще пишем и протестни писма, но няма да оставим така лесно да я закрият пожарната служба в к.к. Боровец, която е открита с огромни усилия. Това ще се отрази  негативно върху имиджа на курорта. Представете си, ако нещо се случи и лумне пожар в един хотел с 800 места? Кое е най-доброто – да тръгне пожарна кола през зимата от Самоков или веднага да реагират пожарникари от самия курорт? Закриването на службата в Боровец означава лишаване от сигурност за туристите, които посещават този курорт. Това е национален курорт и няма как тук да се създава частна пожарна“ – коментират от бранша.

Надеждата на хотелиерите, общинската администрация в Самоков и хората от съседни населени места около Боровец е да се спре обявеното закриване на пожарните служби, като се работи в надграждане на структурата в световноизвестните  курорти.