Кюстендилецът гл. ас. Ангел Джонев показа в Народното събрание погрома от 1917-а в Босилеградско: Убити са 35 души, опожарени са 317 жилища, щети, оценени на 1,7 милиона лева

Ангел Джонев

Изложбата е реализирана с финансовата помощ на български емигрант в Швейцария, пожелал анонимност

 

Фотодокументална изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“ беше открита в Народното събрание, съобщиха за „Вяра“ от Културно-информационния център на българите в Босилеград. Автор на изложбата е кюстендилецът, д-р на историческите науки, гл. ас. Ангел Джонев, който е автор и на книга със същото заглавие.

Изложбата е реализирана с финансовата помощ на български емигрант в Швейцария, пожелал анонимност. Показани са снимки на изгорелия Босилеград, направени от известния български учен от Босилеград Йордан Захариев, съхранявани в Регионалния исторически музей – Кюстендил и архивни документи. Трагедията е от май 1917 г., когато сръбска паравоенна чета на Коста Милованович Печанац нахлува и мародерства два дни в Босилеград и околните села. Убити са 35 души, опожарени са 317 жилищни постройки, нанесените щети са оценени на 1,7 милиона лева. Тогава НС със закон отпуска помощ от 1 млн. лв. в помощ на пострадалите босилеградски семейства, припомниха от КИЦ-Босилеград.

Изложбата беше открита от народния представител Борис Ячев от Петрич.