Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков: EK ще тества качеството за храните в ЕС

 

Емил Радев и Андрей Новаков

Европейската комисия ще дебне качеството на храните, предлагани в различните държави членки на Европеския съюз. Това е обещал европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова на писмен въпрос на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков по въпроса с дойния стандарт в хранителните продукти. От отговора става ясно, че съвместният изследователски център на Европейската комисията (ЕК) разработва методология за общ подход на тестване за хранителните продукти с разлики в качеството, предлагани в държавите-членки на Европейския съюз.

Във въпроса си двамата евродепутати попитаха ЕК дали ще бъдат предприети законодателни мерки за предотвратяване на двойните стандарти в качеството и състава на хранителните продукти, продавани в различните държави членки.

В отговора на комисията до Радев и Новаков се посочва още, че специално мониторингово проучване, планирано в държавите-членки, ще позволи получаването на сравними данни за състава и качеството на храните от целия ЕС. Освен това от ЕК уверяват българските членове на Еврпейскиа парламент, че се отнасят много сериозно към въпроса за диференцирането на продуктите, продавани под една и съща марка и това бе подчертано лично от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в изказването му за състоянието на Съюза през 2017 г.