Осем лица от задържаните в Русе са с обвинения за рекет, между тях са братът на депутата от БСП Георги Стоилов и синът на шефа на КАТ

Спецакцията доведе до доста арести в Русе.

 

Повдигнати са обвинения на осем от задържаните лица при специализираната операция в Русе, прокуратурата ще поиска оставянето им ареста. 7 от тях са обвинени за участие и организиране на организирана престъпна група, която се е занимавала от началото на 2015 г. до задържането им в събота с рекет и наркотици. Това каза прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, във връзка с проведената специализирана полицейска операция на територията на Русе.

„Осмото задържано лице е жена, на която е повдиганото обвинение, заедно с 4-ма от участниците в групата, за отвличане и последващо изнудване. Отвличането е извършено на 30 март 2015 г., а отвлеченият е служител на фирмата на ръководителя на групата, тъй като е бил подозиран за кражба. Впоследствие, като е използвана сила и заплаха, е принуден да поеме имуществено задължение – да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева“, уточни прокурор Арнаудова. Тя подчерта, че в събота, под ръководството на Специализираната прокуратура, са извършени 21 разпознавания на лица. Разпитани са 15 лица, двама от които с тайна самоличност. Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и 6 лични обиска на лица.

„При тези следствени действия са открити: 4 броя метални палки; 3 пистолета, от които боен, 1 газов и един преработен от газов в боен. Открита е и една електрошокова палка, 107 патрона, 2 бр. ножове и артилерийски гръм, което представлява 400 г тротил“, обясни прокурор Арнаудова. По думите й за държането на огнестрелните оръжия и боеприпасите има отделни повдигнати обвинения.

Очаква се Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд задържането под стража и на 8-те лица, обясни говорителят на главния прокурор и уточни, че ръководител на групата е братът на депутата Георги Стоилов Илия Стоилов, който в престъплението „отвличане“ е действал като подбудител.

Синът на шефа на русенския КАТ Михаил Манов – Мануел, е също сред задържаните. При акцията са открити и наркотични вещества.