Ръст на туристите отчетоха в Банско, кметът Икономов: Време е цените на услугите да се повишат, това ще подобри бизнес климата

Георги Икономов

Много силен летен сезон и сериозен ръст на туристите в топлите дни отчита планинският курорт Банско тази година. Статистиката сочи, че през юни е имало увеличение на посетителите с 30% в сравнение със същия период на предходната година. Подобна е тенденцията и през останалите летни месеци. Това означава, че Банско е на път да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, пише „Дарик”. От летния сезон е доволен и кметът Георги Икономов. “Това е огромен ръст и дано се задържи и занапред. Не съм доволен обаче от цените, които предлагат хотелиерите и ресторантьорите в Банско”, призна градоначалникът. Според него е време цените на услугите в курорта да се повишат. “Крайно време е бизнесът да осъзнае, че Банско е европейски курорт. Имаме прекрасна природа, събития на европейски ниво, а условията в хотелите и ресторантите дори са на по-високо ниво от редица големи европейски курорти. В същото време цените тук са в пъти по-ниски”, коментира Икономов. Според него не само количеството на туристите е важно. Местният бизнес трябва да се стреми да привлича по-платежоспособни туристи. “Ако преди десет години един хотелиер е реализирал даден приход със сто туристи, сега прави този приход с 500 туристи. Тук има пренасищане на пазара. Може би многото хотели и заведения доведоха до една нездрава конкуренция, всеки започна да намалява цените, а това не е добре за бизнеса”, обясни кметът. По думите му бизнесът не бива да се страхува да започне да повишава леко цените, за да може да привлича клиенти основно с качеството на предлаганите услуги.

“По този начин хотелиерите ще повишат предлаганите услуги, ще гарантират обучен персонал, на който също ще могат да се увеличат възнагражденията. Това ще подобри бизнес климата и ще подобри икономиката”, смята Георги Икономов. Той отново подчерта, че Банско е курорт на европейско ниво и заслужава висок клас туристи.