До 6 г. затвор грозят Спас от Кочериново, живял през една къща със зам.-шефа на полицията в Рила Кирил Илчев, майка му Вася била касиерка в общината по времето на Катин

Адвокат Георги Ценев: Клиентът ми нищо не знае за обвинението в измами и не се приема за виновен, помагал е на много хора

Адвокат Георги Ценев, който представлява Спас-Александър от Кочериново в съда, разби службите, след като обяви, че не те са го арестували, а той се е предал сам. „След като за него се заговори много, той се е предал сам.

Адв. Георги Ценев

Нормално е, след като те обявят за издирване, да се скриеш. Това е нормален човешки инстинкт. Но в крайна сметка се е предал“, обясни адвокат Ценев пред Би Ти Ви. „Клиентът ми нищо не знае за обвинението. Той просто е помагал на много хора. Живял е в Испания, Франция, Гърция и България. Той е интелигентен, образован. Много хора ми се обадиха, че искат да продължат контакта си с него, след като всичко приключи. Клиентът ми е притеснен от шума, от журналистите. Схемата, в която е влязъл, не е, за да краде пари“, добави юристът.

Спас със семейството си

Припомняме, че Софийската районна прокуратура поиска постоянен арест за Спас Василев, тъй като му е повдигнато обвинение по чл. 209, което представлява тежко умишлено престъпление и се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 г. Също така от държавното обвинение смятат, че Василев може да извърши други престъпления, както и да се укрие, тъй като от 2013 г. е обявен за общодържавно издирване.

Костадин Катин

Спас Василев е на 33 години, няма висше образование, завършил е семестриално в Ница, по думите на адвоката му. Той е бил обявен през 2013 г. за общодържавно издирване, през 2016 г. е пуснат за търсене в Шенгенската система, но не е намерен. „Той е избрал името си Александър, с което е поддържал профила си, защото се е приемало по-добре в страните от Европа“, добави Ценев. „Подзащитникът ми не се смята за виновен. Много лесно можеш да влезеш в схема за измама“, добави той. Според адвоката, ако извършеното от Василев било направено от фирма, то не подлежало на никаква санкция. По думите му Спас е търсел уважение и внимание, затова се е сприятелявал в социалните мрежи с журналисти и други лица.

Същевременно стана ясно, че Спас от Кочериново, който бе оставен в ареста по подозрение в измами, е бил съсед на зам.-шефа на полицията в Рила Кирил Илчев, казаха местни хора. Самият Илчев потвърди, че в Кочериново живеели през една къща, но не го е виждал от 5 г. Полицаи са го търсили в дома му, но безуспешно.

Майката на Спас – Вася Мурджова, пък е била касиерка в община Кочериново по времето, когато кмет бе Костадин Катин. След като Катин бе осъден и влезе в затвора, касиерката е освободена от поста. Вася Мурджова сега води счетоводството на частни фирми. Бащата на Спас – Димитър, работи като електротехник.