Увеличават кръга на преследваните за корупция лица, законопроектът предвижда затвор и глоба за търговци, ръководители и служители, които искат или приемат подкуп

 

Нови промени в Наказателния кодекс предвиждат разширяване на кръга от лица, които да бъдат преследвани за корупционни престъпления. Министерството на правосъдието внесе за обществено обсъждане нови промени в Наказателния кодекс (НК), съобщиха от ведомството.

Промените предвиждат разширяване на кръга от лица, които да бъдат преследвани за корупционни престъпления.

Това ще стане като в понятието “длъжностно лице” се включат и хората, заемащи служба в общинските администрации, тези изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция.

Целта на министерството е законът, който преследва “корупционни престъпления”, да се прилага симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор.

Това е и препоръка от Независимия анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата и анализа на нейната независимост, изготвен през тази година.

Законопроектът предвижда наказание до 5 г. лишаване от свобода и глоба от 500 до 2 хил. лв. за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци, които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.