Жители на бл. 3 на жк „Езерото” в Самоков:Кметът Георгиев направи проверка на погребална агенция „Ник-99“, спира достъпа до офис-магазина, ще бутне и гаража

Помещението на погребална агенция „Ник-99“ на партерния етаж в секция 3. на жк „Езерото” се използва без нужното преустройство. Ще бъде премахнат и фургонът им.

Владимир Георгиев

Това е становището на кмета на Самоков Владимир Георгиев след извършена проверка, съобщиха жители на блока. Припомняме, преди време живеещите там се оплакаха от погребалната агенция на Мария Николова, която има офис в блока, и настояха общината да направи проверка.

Кметът Владимир Георгиев е инспектирал имота и официално излезе със становище относно законността на погребално бюро „НИК-99“ООД, намиращо се в жилищен квартал.

Ето официалната позиция на кмета Георгиев: „Относно дейността на погребална агенция „Ник-99“, находяща се в секция в жк „Езерото“, ви уведомяваме, че е извършена проверка от служители на общинската администрация. От извършената на място проверка служителите от общинската администрация са поискали документи от „Ник-99” ООД, удостоверяващи законовата дейност на погребалното бюро. След преглеждането и на представените документи е констатирано, че помещението, находящо се на партерния етаж в секция 3 на жк, се използва без нужното преустройство. За същото ще бъдат предприети мерки съгласно Закона за устройство на територията, като бъде съставен констативен акт и издадена заповед за спиране и забрана достъпа до помещението, ползващо се като офис-магазин за продажба на траурни стоки. Относно поставения фургон зад изградените гаражи в имота ще бъде започната процедура по чл. 65 от Закона за общинска собственост за премахване”.

Траурната агенция „Ник-99” ООД с управител Мария Николова се помещава в блок 3, в който живеят 16 семейства. Многократно комшиите молели офисът да се премести. „Непрекъснато вървят траурните коли. Мислим, че не бива тази гледка да е ежедневие за децата ни, а и за нас. Питаме кой от общината разреши тази дейност, свързана с погребения, да се помещава в жилищен блок – това отговоря ли на закона, а и що за морал има чиновникът, издал разрешителното траурната агенция да бъде в жилищен блок? Въпросът е има ли Николов право в жилищен квартал да си помещава траурно бюро? Също така има ли разрешение за ползване на гаража, който се намира в непосредствена близост до погребалното бюро, заплаща ли данък и деклариран ли е? Зад гаража виждаме и заградено място с 5-метров фургон, а мястото е общинско. Николов заплаща ли си на общината това място, което ползва повече от 5 години, законно ли е поставена хладилната камера там и заплаща ли си данък?”, бяха тогава въпросите на живеещите в съседство с траурната агенция.

В коментар по темата управителката Мария Николова заяви: „Фирмата ни съществува от 1999 г. Несериозно е да работим, без да имаме необходимите документи. Фирмата е член на Съюза на погребалните фирми в България. Имаме удостоверение, етичен кодекс, сертификатите ги вижте на коректна фирма, членове сме на международния съюз. Колите са ни със сертификати “Катафалки‘, регистрирани са ни в общината, плащаме данъци на фирмата и всичко останало. Мъртъвци не докарваме до обекта. Сигнали е имало и преди срещу нас, проверки са ни правени многократно, благодарение на тези хора, които ви подават сигнала, всички документи са ни изрядни. По закон имаме право да извършваме в жилищен квартал такава дейност, тук не се правя аутопсии. Законът е един и гласи, че няма забрана такава дейност да се извършва в жилищен квартал, ние сме в индустриална зона. Това е траурен магазин.

Съпругът на Николова също поиска думата: “Имаме две хладилни камера, не една, но не функционират. Възнамерявам един ден да я преместя в друг имот и да разширя бизнеса си. Имам договор с болницата, ние поддържаме хладилната камера там. Гаражът ми е законен, съобразил съм се с разстояние 5 метра от съседите. Как ще направя гаража, ако нямам документ? Ковчези не изнасям пред магазина, дискретно е, но дори и да изкарам, не е незаконно. Имаме фактури за всичко”, това заяви тогава Николай Николов.