Гневни бизнесмени атакуват сесията в Града на милионерите: Елисавета Стоянова: Община Петрич вдига Дом на покойника, но слага кръст на бизнеса на 15 семейства

Елисавета Стоянова

 

Само монтажът и демонтажът на панелите на сградата ще ни костват загуби за 100 000 лв. – 150 000 лв., ако ни съборят, ще съдим общината, заканиха се бизнесмените

 

Семейства на каменоделци и собственици на аграрна аптека атакуват днес редовното заседание на общинските съветници в Петрич. „Навсякъде по света общинските съветници и кметската управа откриват бизнес зони, а в Петрич те се закриват. В ход е решение на местните да бъде унищожен бизнесът на близо 15 семейства. Това са нашите фирми и хората, които работят в тях”, заяви за вестник „Вяра” собственичката на селскостопанска аптека Елисавета Стоянова.

Съветниците от „Глас народен” Александър Костов, Пламен Чолаков, Йордан Каракашев, Велик Личков

„Администратори от строителния отдел в общината затвориха магазина ми при спортната зала на втори август, а сега са издали заповед за събаряне на селскостопанската ми аптека. Само монтажът и демонтажът на панелите на сградата ще ни костват загуби за 100 000 лв. 15 000 лв. съм хвърлила в основите. Два месеца съм с изключен ток.

Правият Владимир Заечки, Александър Василев, Георги Търнаров и Кирил Стойков

Същата е картината и при каменоделците Тодор Танев, Румен Бужев, Вангел Гецков. Железарската работилница на семейство Попови също трябва да бъде разрушена. Такава е и съдбата на траурната агенция на Димитър Вълчев. Всички ние плащаме наем на общината от десетилетия.

Илия Пашов от БЗНС на преден план

Сградите сме ги построили със строителни книжа и разрешения, издадени от община Петрич. Ако плановете на строителния отдел се осъществят, ще съдим общината както за инвестициите, които сме направили, така и за пропуснати ползи. Договорите ни с общината са изтекли от 2014 година, но в тях има клауза, че ако не бъдат подновени или не се насрочи нов конкурс, автоматично остават в сила”, добавиха бизнесмените.

От община Петрич съобщиха, че са готови с проект за строителство на нов обект до гробищния парк – Дом на покойника, който ще бъде с паркинг с 24 паркоместа.

„Фирмата, изготвила проекта за Дом на покойника, е „Ниа дизайн”, в която преди време е работил главният архитект на общината Владимир Митрев. Строителното разрешение е издадено от него и е за обект четвърта категория, а всъщност обектът попада в трета категория, тъй като ще се разполага в имот над 10 дка – гробищен парк. Всичко това се прави, за да може обектът да се въведе в експлоатация от община Петрич, а не от ДНСКА. Това е свършено под покровителството на РОНСК – Благоевград, които са направили проверки и не са забелязали несъответствията. Докато ние водим дела, за да докажем законността на нашите строежи, от отдела издават заповед след заповед за тяхното премахване. Единият от обектите е с акт за държавна собственост, другите са със строителни книжа”, каза Стоянова, която днес иска думата от микрофона на сесията, за да помоли общинските съветници и кмета Бръчков за съдействие. „Оставаме на улицата. Бихме искали местните държавници да помислят и за нас. Да намерят място и за нас в новия обект, наречен Дом на покойника. Не може с лека ръка да слагат кръст на бизнеса ни”, каза Ели Стоянова.