Бунт в Самоков! Румяна Сичанова поведе 50 протестиращи срещу изтребването на бездомни животни, напразно чакаха кмета Вл. Георгиев 

Румяна Сичанова

Той за бездомните хора нищо не прави, та за кучетата ли, идеята за приют не е добра, каза Кирил Бонев от НПО „Милост за слабите”

Искаме приют и отчет от общината изписват ли се пари за кастрации, които не се правят, казаха Спасимира Гавадинова, Андрея Сичанова, Христина Илиева

Над 50 души в Самоков, начело с организатора  Румяна Сичанова, се вдигнаха на протест срещу насилието над бездомните животни в града. Шествието започна в 11 ч. на площад „Захари Зограф“.

Протестиращите поискаха създаването на приют и отчет от общината какви пари за разходвани за кастрация. Недоволните самоковци поискаха кметът Владимир Георгиев да дойде при тях и да поговорят за проблемите, но той не се появи.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: „Не на насилието над животните“, „Аз нямам глас, ти си моят глас“, „Да на спокойни улици и детски площадки“. Спасимира Гавадинова, Андрея Сичанова, Христина Илиева, Виктория Сичанова, Валери Димитров заявиха: „Няма да търпим повече издевателства над животните. Престъпници са онези, които обричат животните на глад, болка, студ и мизерия” – категорични бяха природозащитниците.

Владимир Георгиев

Организаторите обявиха, че настояват за създаването на приют за четириногите. “Ние сме доброволци. Ако се създаде приют за животните, всекидневно ще се наблюдава как се полагат грижи в него и ще има контрол”, допълниха протестиращите. “Занимавам се доста отдавна с безстопанствени животни, пращала съм кучета в Холандия, за да бъдат осиновявани. Търся специалисти, за да ги лекуват. Като цяло ми е трудно, защото ако някой иска да осинови дадено животно, аз трябва да търся с дни къде е. Няма конкретно място, на което то да е прибрано. При наличието на приют ще бъде много по-лесно и ние обещаваме помощ от наша страна на общината, без да пестим сили и средства. Всъщност ние и сега не пестим – купуваме храни, лекарства. Караме ги в „Синия кръст” на съвсем доброволни начала. Смятам, че Самоков има доста по-сериозни проблеми от шарен надпис за хиляди левове. Първо би трябвало да бъде решен проблемът с безстопанствените животни и след това да се правят градинки“, заяви Сичанова.

“Нашите цели са да се настанят безстопанствените животни в приют от компетентните органи. Настояваме и в Самоков, като в останалите нормални градове, да се правят кастрации, за да се намали популацията на животните. Болните животни трябва да се лекуват, трябва да има приют, да има постоянен контрол – както за безстопанствените, така и за домашните животни. Настояваме за незабавни действия от страна на община Самоков – да се вземат мерки, защото това безхаберие е недопустимо в град като Самоков и курорта Боровец, в който също е пълно с безстопанствени животни. Кучетата обаче не бива да се избиват, както неведнъж се е случвало в Самоков. Трябва да се положат грижи за тях” – сподели Никола Георгиев.

“В Самоков към момента няма нито едно кастрирано животно. Чухме, че се изписват пари за кастрации, които реално и очевидно не се извършват, затова искаме да ни разяснят този въпрос от общината и да представят отчет” – заяви Антония.

“Ще изискаме от общината да даде отчет пред общинските съветници и да каже от предходни години какви суми са дадени от общинския бюджет за кастриране на животни. Очакваме адекватни действия. Не искаме по улиците да има бездомни кучета и котки, които да стават жертва на преминаващи коли и на садисти. Настояваме за изграждане на европейски приюти и за стабилна политика за кастрирането им” – посочиха защитниците на бездомни животни. “Трябва да има грижа, а не тормоз и убийства на бездомните животни” – категорични бяха събралите се пред общината. От общинската администрация до края на протеста не се яви никой, за да разговаря с гражданите.

„Тези хора се заблуждават, че кметът на Самоков ще направи нещо за бездомните кучета. Той за бездомните хора нищо не прави, та за кучетата. Освен това, ако се направи приют за кучета, те ще бъдат убити, другите ще бъдат използвани, за да получат някои хора пари. Тези кучета ще бъдат по-нещастни. Вместо да се прави приют, нека всеки самоковец се грижи за бездомните кучета, а общината да ги кастрира. Аз се грижа за едно бездомно куче, както и моите съседи. То сега е едно щастливо, обгрижено куче. Идеята за приют на е добра“ – сподели мнението си Кирил Бонев от НПО „Милост за слабите“.

Протестиращите се заканиха да вдигат бунтове, докато преблемът не бъде решен. „Животните трябва да се отглеждат с любов. Самата аз имам куче и то е част от семейството. Днес вали дъжд, но лошото време не ни спря. Искаме адекватни действия от страна на община Самоков. Бездомните животни трябва да се кастрират. Ще настояваме, докато видим ефект. Тези дни ще организираме още един протест“ – заявиха пред в. “Вяра“ протестиращите.