Погребват загиналия в кървавата катастрофа при Драгичево строител Занко Пляков в Долно Осеново, колегата му Росен Чобанов в тежко състояние

Обърнатият микробус е собственост на фирма „Стил Комплекс” на Иван Достумски – бивш съдружник на Николай Галчев

Нова катастрофа стана на пътя Перник – София – шофьорка се преобърна с лека кола

41-годишният строител Занко Пляков от симитлийското село Долно Осеново, който загина при тежката катастрофа край пернишкото село Драгичево, ще бъде погребан в родното си село утре. Роднини и съселяни на Занко потънаха в скръб след вестта за ненадейната му смърт. Неговата съпруга, която работи в Гърция, трябва да се прибере за погребението.

ИВАН ДОСТУМСКИ

Занко почина в столична болница, където бе откаран след зловещата катастрофа, окървавила пътя София – Перник, в участъка между село Владая и кръстовището на Драгичево. Въпреки опитите на лекарите да спасят младия мъж Занко Пляков издъхна от тежките травми. Пляков и още 6-има негови колеги работили в строителната фирма „Стил Комплекс”.

Строителите на фирмата правили частна жилищна кооперация в столицата. Работниците от симитлийското село с микробуси пътували всеки ден по този маршрут. На връщане от работа единият микробус, превозващ работници от село Долно Осеново, се преобърнал по таван, след като се ударил в мантинелата. Двама пътници изхвърчали на около 30 метра в близкото дере. Час по-късно Занко починал. Вследствие на пътния инцидент пострадаха 7 мъже на възраст от 28 до 53 години. Пострадалите Валентин Чобанов и Бисер Караабов са транспортирани във ВМА, шофьорът Николай Кютов – в болница „Токуда”, а Росен Чобанов, Антон Кландов и Юли Кюртов – в „Пирогов”. Най-тежко е състоянието на Росен Чобанов. Той е в реанимация.

Микробусът е собственост на благоевградската фирма „Стил Комплекс“ ООД с управител Иван Достумски. Фирмата започва дейността си през 2002 г. Регистрирана е в Благоевградския окръжен съд с управител инж. Иван Достумски. Вписана е в Търговския регистър – гр. Благоевград. Според информациите Достумски преди години е бил съдружник във фирмата на Николай Галчев, който сега ремонтира НДК, твърди 24 часа. Съпругите на двамата са сестри. В периода 2011-2012 г. фирмата е спечелила проект за ремонт на източното крило на Народното събрание. Приклрючил е и ремонт на посолството на Албания. Строителите във фирмата били добре платени.

Същевременно нова катастрофа вчера затвори временно движението по пътя Перник – София. Инцидентът е станал сутринта при пътен възел “Даскалово”. Преминаването временно се е извършвало в едната лента, информираха от Пътната агенция. От там призоваха шофьорите да карат внимателно в района.
Според първоначалните данни лек автомобил, управляван от жена, се е преобърнал по таван извън пътя. Шофьорката е транспортирана в болница, тя е с леки наранявания и няма опасност за живота й.
“Районът на катастрофата е в добро състояние, пътят е обезопасен и ремонтиран, но са проблем ниският контрол и високата скорост, с която се движат превозните средства”, коментира председателят на Инициативния комитет за подобряване на обществения транспорт на Владая и „Княжево” Васил Николов пред БНР. Той станал свидетел на жестоката катастрофа. “Просто там е отсечка, при която има възможност да се ускорява и автомобилите го правят, но участъкът е опасен, а и сега резките застудявания носят огромен риск, тъй като шофьорите не са се адаптирали към обстановката, не внимават достатъчно. Това застудяване вчера, с този дъжд, комбинирано с очевидно високата скорост, защото то си личеше как колата се е премятала, хората са изхвръкнали в дерето, друг лежеше на пътя, очевидно е, че скоростта е била изключително висока”, коментира Николов.