Кметът Герчев преряза лентата на санираното СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” навръх празника на Разлог, 40 слънчеви колектора топлят водата в басейна

 

ОбС шефката Мария Копанарова връчи плакети на родствениците на братя Каназиреви, които бяха обявени посмъртно за почетни граждани

Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев откри обновената сграда на СУ „Братя Каназиреви“ на празника на града. С председателя на ОбС – Разлог, д-р Мария Копанарова и директора на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ Мариана Попадийна те прерязаха лентата на санираната сграда на училището.

Събитието е част от дейностите, заложени по проект „Повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради в град Разлог – сгради на образователната инфраструктура”, Договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.001-0027-C01, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Водосвет на обновената сграда отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, а кметът инж Герчев поздрави учениците и учителите, които ще ползват сградата, като им пожела крепко здраве и успехи.

По проекта в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – град Разлог е изпълнено топлинно изолиране на външните стени, топлинно изолиране на покрива и на пода, подменени са прозорци и врати със система от PVC профил и стъклопакет, подменена е отоплителната инсталация, изградена е соларна инсталация от 40 слънчеви колектора за затопляне на водата в басейна на училището, обновена е цялостната визия на училището. Изпълнението на проекта ще доведе до достигане на по-висок клас на енергопотребление в СУ “Братя Петър и Иван Каназиреви”, намаление на крайното енергийно потребление, а с това и до намаляване на разходите за електрическа енергия, косвено ще се достигне до намаляване на емисиите на парникови газове в Разлог. Община Разлог има целенасочената политика за инвестиции в образователната инфраструктура и за повишаване комфорта на ученици и учители по време на образователния процес, категорични са от общината.

Същевременно Разлог отпразнува с богата програма 105 г. от свободата си. Преди 105 г. камбанен звън оглася Разлог и възвестява така жадуваното Освобождение. Стъпалата в м. Голак още пазят стъпките на Георги Чапкънов, който казва добрата вест на жителите на града. Така Разлог започва да пише своята нова история.

Празничният ден започна с тържествена света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът инж. Красимир Герчев, председателят на ОбС – Разлог, д-р Мария Копанарова, зам.-кметът Иван Гюров, зам.-кметът Венцислав Гърменов, секретарят Димитър Крънчев, кметове на населени места, служители от ОбА – Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града. Службата бе водена от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Неврокопска епархия.

На тържествена сесия на ОбС – Разлог за почетни граждани на града бяха обявени братята Петър и Иван Каназиреви – благодетелите на Разложката гимназия. Те се удостояват посмъртно с това звание, а техни родственици приеха признателни плакети за изключителен принос на братята в развитието на училищното дело в Разлог и за дарение с непреходна стойност и обществена значимост. Плакетите бяха връчени от председателя на ОбС – Разлог, д-р Мария Копанарова. Думата взе и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, който каза, че признателността на съвременното поколение към братя Каназиреви е доказателство за тяхната дейност и всеотдайност към хората, вдъхвайки по този начин упование в бъдещето, стремеж към развитие и любов към образованието.

Малчуганите от ОДЗ „Елиза Астинова“ поздравиха присъстващите на сесията и им подариха знамена с акценти от град Разлог, изрисувани от тях. Празникът продължи с вдигане на знамето на РБългария от армейците от военното формирование в Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът инж. Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани. Той каза, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави.

Интерес за жителите и гостите на град Разлог бе и изложбата „Завръщане у дома“ на художничката Здравка Лисийска във фоайето на НЧ „15.09.1903-1909“. Художничката от години живее в Лондон, но любовта към родния Разлог винаги я връща у дома. Празничният ден завърши с концерт на певицата Емилия. Преди нея участие взеха духов оркестър, мажоретен състав, танцов клуб „Пирински наниз“, с ръководител Мария Калоянова, танцов клуб „Мехомия“, с ръководител Данаил Атанасов, танцов ансамбъл „Перун“, с ръководител Мария Калоянова, ансамбъл „Разложки мераци“, с ръководители Благой Юруков и Райна Асева и самодейци от театралния състав към читалището в Разлог.