Щетите в Бургаско са за 4 млн., кабинетът спешно отпуска 1 млн.

Щетите в Бургаско обаче са за 4 млн. лева

 

Симеонов: Няма конкретен виновен за бедствието

При залетите села няма язовири, всичко идва отгоре, смята министър Валентин Радев

 

Министерският съвет започва процедура по отпускане на 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено, с които да бъдат покрити щетите от водното бедствие.

400 000 лева ще бъдат отпуснати за Община Бургас и 600 000 за Община Камено, където трима души загинаха, една жена още е в неизвестност, има и пострадали. Това е решено на среща на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов какви мерки да бъдат взети и възможностите за подпомагане на засегнатите хора, съобщиха от правителствената информационна служба.

В момента няколко екипа на място описват щетите, основно на публичната инфраструктура. Очаква се работата им да приключи до понеделник следващата седмица, заяви Дончев, който е председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Той съобщи, че заделеният резерв на Комисията до края на 2017 г. е над 2 млн. лева и че има готовност да бъде предоставен както за непосредствено справяне с бедствията, осигуряване на пътен достъп и достъп на хората до домовете им, така и за ремонтни работи, които да се осъществят до края на годината.

Когато бъде изготвена точната справка за всички извършени дейности и необходими плащания, правителството ще вземе решение от коя бюджетна програма и какво допълнително финансиране ще бъде отпуснато, се казва още в съобщението.

Щетите от наводнението в Бургаско по първоначални изчисления се оценяват на повече от 4 милиона лева, съобщи в същото време кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че повече от половината са нужни за неотложни възстановителни дейности, тъй като са увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения.

“Общината включи всички свои ресурси, но разчита много и на солидарната държавна помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да има по-бърз и качествен резултат”, заяви още Николов.

„Няма конкретен виновен за бедствието в Бургаско, когато природата се разгневи и удари всички, ние сме като мравки пред нея. За съжаление, това е станало и в Бургас”, коментира в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов. Той подчерта, че предната вечер е бил лично там и е обиколил засегнатите места. Според него реалностите са, че изключително много са били валежите в засегнатия район, който е равнинен.

„Основният голям язовир, който би подложил на риск няколко села е, „Трояново”, няма проблеми по стената, но е бил препълнен, защото е паднало голямо количество вода и е започнал да прелива. Трагедията е, че има четирима загинали мои съграждани”, каза още Симеонов, който явно смята, че изчезналата 65-годишна жена със сигурност е мъртва.

Въпреки това той призова хората да имат по-мащабен поглед към тази трагедия и припомни силата на природните стихии преди месец в САЩ и в Германия през миналата година.

„От природата няма по-страшна сила и, за съжаление, не можем да гарантираме, че това няма да се повтори където и да е”, каза още вицепремиерът.

По-рано и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира: “Кодът, който беше подаден, беше жълт, а всички ние станахме свидетели, че валежите достигнаха до 170 литра на кв.м, на места имаше по 200 литра на кв. Местни жители казаха, че дерето на реката е изчиствано два пъти тази година”.

Най-вероятната причина за ситуацията в Бургаска област са дъждовете, в тежко засегнатите села няма язовири, смята и вътрешният министър Валентин Радев. Това каза в кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев, след като беше изслушан от пленарната зала по искане на БСП. Той обърна внимание, че в най-тежко засегнатите села няма язовири, но странното е, по думите му, че там има кал и тиня. И даде пример със село Черни връх, което е на високо, но има две жертви, още се търси и жената.

“Като има такива примери, всеки може да направи спекулация – че има стени на язовири, които са прелели. Но там, където няма – какво е обяснението – само отгоре, само от небето”, обобщи вътрешният министър. И добави, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще пусне сигнал в прокуратурата за изясняване на причините.

МВР, полицията и жандармерията и в момента са по пътищата и в районите на бедстващите села в Бургаска община, увери той.

Министърът уточни, че МВР, веднага след получаване на сигнала, е изпратило пет екипа в Полски извор, село Черни връх и околността и село Камено, над 100 служители, 64 пожарникари, има също пожарни коли, тежка техника, автомобили амфибия, водолазни екипи, мобилизирани са и групи от цивилни граждани.

“Щом има жертви, значи нещо някъде държавата, общините, всички ние не сме направили – това е нормалният извод”, обобщи след изслушването в кулоарите на НС Радев. Според министъра е необходим единен орган, който да контролира и отговаря за язовирите.