Язовирът, от който тръгна потопът в Бургаско – на син на съветничка от БСП

 

Скъсаният язовир, от който е тръгнал потопът в Бургаско, защото собственикът му не го е източил според кмета Димитър Николов,  е на фирма на син на общинска съветничка и видна БСП активистка в Камено, показа проверка в регистрите.
Язовир “Чотората”  потопи село Ливада, където се удави старица, и предизвика ужас у жителите на село Тръстиково, община Камено. Той е собственост на фирма “ДИЕМ” ЕООД с управител и собственик на капитала Димитър Мутафов. Той е син на Димчо Мутафов и д-р Елена Димитрова. Д-р Димитрова в момента е общински съветник от БСП в Камено. Тя е и член на Изпълнителното бюро на БСП-Камено, както и председател на Комисията по екология в ОбС-Камено.


Падна голямо количество дъжд, но се оказа, че положението щеше да е по-нормално, ако не беше прелял язовирът в Трояново, каза вчера кметът на Бургас Димитър Николов. За съжаление, пак се оказа, че някой не си е свършил работата. Водоемът, който се стопанисва от частен арендатор, е трябвало да бъде изпуснат, за да не прелее. А именно оттам се получи голямата приливна вълна, която усложни ситуацията. Ние нашата работа в общината си я бяхме свършили – на 3 пъти затворнически екипи разчистваха превантивно реките и каналите, но при такъв огромен дебит на вода нито едно корито не може да издържи.
Писна ни да живеем под страх, че някой не си е свършил работата. Затова наредих на Божидар Кънчев (главен секретар на община Бургас – б.а.) да предяви претенции за язовира в Трояново. Ако не беше прелял, нямаше да има такива щети, сигурен бе Николов.
Проблемният язовир „Чотората“, от който е тръгнало преливането в Бургаско, е собственост на юридическо лице. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на изслушването си в Народното събрание по искане на БСП за бедствието в Бургаско.
Според него най-вероятната причина за преливането на водоемите в Бургаско са падналите валежи като основно това са около 200 л/кв.м. Министър Караниколов поясни, че е прелял язовир „Чотората“, а по първоначална информация около 2.00 часа през нощта вода от язовир „Чанджик“ 3 и 4 се е вляла в язовир „Чотората“. По думите му „Чотората“ е бил с отворен изпусквател, но приливната вълна е
носила почва и растителност, която го е запушила. „Това е довело до повишаване на нивото и преливане на язовирната стена“, коментира Караниколов. Министърът уточни, че 7 са язовирите на територията на Бургас със скъсани язовирни стени. Той обясни, че това са каскадни язовири, като четири от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено.
„Всички те са с под 50 хил. кубични метра, с изключение на язовир „Чотората“, който е с обем 100 хил. Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не би следвало да създаде приливна вълна“, коментира министър Караниколов.