Борисов в Сараево: Да покажем, че на Балканите сме умни

 

Премиерът беше посрещнат сърдечно от колегата си Денис Звездич

Всяко връщане дори към недалечното минало убива всички перспективи на Балканите, заяви премиерът Борисов на пресконференция с колегата си от Босна и Херцеговина

Пред председателстващия на Съвета на министрите на страната Денис Звиздич в Сараево Бойко Борисов заяви:

„Ние всички трябва да разберем, че трябва да гледаме напред. Не може да има неразрешени въпроси и да кажем, че когато се влезе в ЕС, те все някога ще се решат. Трябва да ги решим сега, с всички политически жертви, които трябва да се дадат“.

Българският министър-председател подчерта, че европейската интеграция на Западните Балкани зависи най-вече от лидерите на Балканите.

„Западните Балкани не могат без Сърбия, не могат без Македония, не могат и без Босна и Херцеговина. Между всичките тези държави има по някой елемент, който е като камъче в обувката. И той трябва да се реши между вас. Тук не може да очаквате помощ от Европа. Тя има своите проблеми, своите страхове. Ние като Балкани трябва да покажем, че сме готови, умни, разумни, работливи – такива, каквито претендираме, че сме”, заяви още Борисов, цитиран от “Фокус”.

По думите му това, че имаме различни религии е плюс и допринася за разнообразието на ЕС. Затова, според него, това не е проблем, проблем е радикалният ислям.

“Получих уверения, че тук няма. Така че колкото повече се познаваме и се опитваме да се сближаваме, толкова по-лесно можем да сложим темата „Западните Балкани“ пред проблемите в ЕС. Ние трябва да си напишем домашното и да отидем с решени проблеми“, подчерта премиерът.

По повод предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на 17 май 2018 година в София да се състои среща на държавните лидери на ЕС и Балканите, той каза:

„Това означава, че ние ги интересуваме. Ние трябва да идем на среща с решените си проблеми, защото младите хора напускат, отиват в други дестинации, остава застаряващо население и това го има като проблем във всички бивши социалистически страни и от бивша Югославия. Каквото и да ни струва като политически щети, трябва да си решим проблемите на Балканите“.

На свой ред Денис Звиздич заяви:

“Босна и Херцеговина поиска подкрепа за членство в ЕС от България. Надяваме се по време на вашето председателство на Съвета на ЕС страната ни да получи статут на кандидат за членство в ЕС”.

Борисов подчерта, че на Босна и Херцеговина, а и на другите държави предстои тежка и упорита работа за членство в Евросъюза.

Двамата премиери посочиха голямото значение на икономиката и на инфраструктурата за развитие на региона. Денис Звиздич каза, че е възможно да се организира авиолиния между София и Сараево.

Звездич заяви още в отговор на въпрос, че страната му не подкрепя никаква форма на радикалния ислям.

“През последните две години нито един наш гражданин не е заминал за бойните полета на Сирия. Оттам са се върнали 56 души, които са под контрола на държавнте органи”, подчерта той.

Междувременно двете страни насърчиха сътрудничеството в областта на автомобилните превози. Това стана възможно след подписано споразумение за изменение на Спогодбата между двете държави за международни автомобилни превози на пътници и товари. Документът беше парафиран от министъра на транспорта Ивайло Московски, който е заедно с Борисов в Сараево и колегата му от Босна и Херцеговина Измир Юско.

Прилагането на споразумението ще намали ограниченията по маршрутите на българските камиони и ще доведе до общото намаляване на експлоатационните разходи. Ще се увеличат и възможностите за коопериране между превозвачите, на основата на търговски и пазарни споразумения, съобщиха от Министерството на транспорта.